Cytat:Zaintrygował mnie ten Cioran. Ściągam właśnie jego książkę, "Święci i łzy".Ja na uczelni znalazlem "Cwiartowanie" i "O niedogodności narodzin" przy czym ta druga to w sumie zbior aforyzmow z ktorych polowa balansuje imho na granicy genialnosci i moglbym ja w ulubionych cytatach i myslach przytaczac jak leci.
teraz naprawde nie wiem na co mam czytac wielka ksiazke jak moge przeczytac jedna linijke Ciorana i łoszfak uderza mnie fala zachwytu, przygnebienia i radosci ze ktos pisze cos co do mnie trafia.
I pomyslec ze dzisiaj rano jeszcze nie wiedzialem ze taki ktos istnial i normalnie jeden cytat przewazyl, no kumaj jak to w ogole mozliwe ze sie zatrzymalem nad jakims cytatem czytajac zupelnie inny tekst o zupelnie czym innym i to w pospiechu, ha
Cytat:początek "Na szczytach rozpaczy" to jeden z najmocniejszych fragmentów literatury jaką miałem okazję czytać.
glupie UG ma tylko jeden egzemplarz tego i nie wypozycza. ale i tak sie dochrapie.
Cytat:btw czytałeś "Podróż do kresu nocy"?
nie, w sumie dobrze ze mi przypomniales, przeczytam zanim skoncze Ciorana i zamkne na zawsze ten rozdzial mojego zycia (czytanie ksiazek)
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)