Cytat:Zadałem Tobie proste pytanie, bardzo proste, więc skoro łaskawie podjąłes sie ewangelizacji na tym forum, to przestań mi tu zrzucać jakieś screeny.
Więc jeszcze raz przypomnę : kiedy zmartwychwstał Jezus, skoro jak sam piszesz to wszytko miało miejsce, było ( i jest)historią prawdziwą, a nie wymyśloną; to podaj rok, miesiąc i dzień najpierw procesu , potem śmierci, a w konsekwencji domniemanego zmartwychwstania Jezusa.
Zrozumiałeś treść pytania?
Myślałem, że chodzi ci o kolejność wydarzeń. Na tym screenie masz kolejność wydarzeń dotyczących śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.
Powiedz mi co to ma za znaczenie, którego dnia umarł i zmartwychwstał Jezus? Czy ma to znaczenie czy to się wykonało 1 stycznia 33r. n. e. czy 26 maja 30r. n. e.? Jeżeli ta ofiara jest ponadczasowa to jakie ma znaczenie kiedy została ona złożona?
(23) Przeto obrazy rzeczy niebieskich w taki sposób musiały być oczyszczone, same zaś rzeczy niebieskie potrzebowały o wiele doskonalszych ofiar od tamtych. (24) Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni, zbudowanej rękami ludzkimi, będącej odbiciem prawdziwej /świątyni/, ale do samego nieba, aby teraz wstawiać się za nami przed obliczem Boga, (25) nie po to, aby się często miał ofiarować jak arcykapłan, który co roku wchodzi do świątyni z krwią cudzą. (26) Inaczej musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków na zgładzenie grzechów przez ofiarę z samego siebie. (27) A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, (28) tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.
List do Hebrajczyków 9; 23-28
Natomiast ważne jest to, że została ona złożona w trakcie święta Paschy.
(1) Nadchodziła uroczystość Przaśników, tak zwana Pascha.
Ewangelia św. Łukasza 22; 1
Żydzi musieli zrobić konkretne rzeczy w trakcie święta Paschy. Nie ma sensu teraz o tym pisać. Ważne jest to, że po zabiciu baranka bez skazy Żydzi mieli wziąć z jego krwi i pomazać oba odrzwia i nadproże w domach, gdzie go spożywają. Dalej:
(13) Krew będzie wam służyła do oznaczenia domów, w których będziecie przebywać. Gdy ujrzę krew, przejdę obok i nie będzie pośród was plagi niszczycielskiej, gdy będę karał ziemię egipską.
II Księga Mojżeszowa 12; 13
(23) A gdy Pan będzie przechodził, aby porazić Egipcjan, a zobaczy krew na progu i na odrzwiach, to ominie Pan takie drzwi i nie pozwoli Niszczycielowi wejść do tych domów, aby was zabijał.
II Księga Mojżeszowa 12; 23
Jest to doskonały pokazanie nam ważnej prawdy. Jezus jest Barankiem. Jeżeli uwierzymy w Jezusa to będziemy naznaczeni Jego krwią i nie dotknie nas druga śmierć. Zostaniemy zachowani. To jest ważne a nie to jaka jest konkretna data śmierci Jezusa.
Dalszą odpowiedź zamieszczę jutro albo pojutrze.