Prawo zezwalać będzie na stosunki płciowe zgodne z naturą, to jest służące płodzeniu potomstwa. Zabraniać się będzie mężczyznom obcować z mężczyznami, nie pozwalając im rozmyślnie niszczyć rodu ludzkiego i siać na skałach i głazach, gdzie nasienie nie zapuści korzeni i nie rozwinie przyrodzonej siły - Platon
Z tego co mi wiadomo w starożytnej Grecji czasami homoseksualizm tolerowano, czasami zakazywano.
edit
A obecnie czytam biografię Beethovena autorstwa Łobaczewskiej. Bardzo ciekawa...
Cytat:No dobra, ale homoseksualizm chyba był czymś powszechnym.Bo ja wiem? Falowo może raczej. Poglądy moralne greckich filozofów starożytnych były w jakimś stopniu odbiciem poglądów panujących powszechnie w społecznościach, w których przebywali. A te poglądy przeważnie nie były homoseksualizmowi przychylne.
Z tego co mi wiadomo w starożytnej Grecji czasami homoseksualizm tolerowano, czasami zakazywano.
Cytat:W ogóle ta fascynacja męskim ciałem i w ogóle - mam wrażenie, że gdyby to antyczni Grecy posiadali takie formy reklam i techniki jakie my, to ich świat osaczony byłby przez obrazy półnagich mężczyzn prezentujących najnowsze samochody i proszki do prania. Kobiety mogłyby być co najwyżej dodatkiem do mężczyzn.Może... ten cały homoseksualizm w Grecji, to nie taka oczywista sprawa.
edit
A obecnie czytam biografię Beethovena autorstwa Łobaczewskiej. Bardzo ciekawa...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać