avidal napisał(a):Bardzo rzadko kogoś tutaj cytuję,, być moze nawet to moj debiut, ale poniższy fragment zasługuje na wyróżnienie, jak malo który.
Marxon do Rotheina:
Proszę Cię Avidalu...nie dość ze już kompromitujesz się jako potencjalny morderca, to jeszcze cytujesz rzeczy pewne, jakby nie wiedząc czego one dotyczą...
Zobacz kochaniutki:Marxon6 napisał(a):Gdyby zrobić ankietę:
Co jest większą zbrodnią?
A. Zabicie 100 zapłodnionych komórek jajowych
B. Zabicie 99 ludzi
Niemal każdy zaznaczy odpowiedź B
Natomiast ty musisz zaznaczyć A ponieważ złamano zasadę "Nie zabijaj bezbronnej istoty ludzkiej" większą ilość razy przez co wychodzisz na psychopatę z posranym systemem moralnym.
A co napisałem ja w poscie którego te słowa Marxona dotyczyły? Cytuję:
Rothein napisał(a):Nie zabijaj bezbronnej istoty ludzkiej.
czym ten zbiór słów się wyróżnia że stanowi nakaz (piszę nakaz a nie zakaz celowo) moralny? Otóż po pierwsze nie jest to zdanie, nie ma to charakteru opisowego, lecz jest to NAKAZ - dyrektywa. Po drugie, nakaz ów ma charakter KATEGORYCZNY, co znaczy że obowiązuje on nie pod jakimś warunkiem, nie jest związany z żadnym celem, ale bezwarunkowo, kategorycznie. I po trzecie, nakaz ten ma charakter bezwzględnie obowiązujący, daje się odczuć przymus jaki od niego uderza, nie wolno postąpić inaczej niż mówi ten nakaz. Jest to cecha wyjątkowa, ponieważ odnaleźć ją można tylko w moralności.
Widzisz więc ze nie ma tutaj kryterium utylitarystycznego, tj. rachunku utylitarystycznego, a jest TYLKO nakaz moralny brzmiący: nie zabijaj bezbronnej istoty ludzkiej. Natomiast pytanie ignoranta Marxona - "Co jest większą zbrodnią?" - dotyczyło właśnie rachunku utylitarystycznego.
Widzisz więc że Marxon popełnił bład, prawdopodobnie niezamierzony bład wynikający z nieznajomości tematu, a Ty to podchwyciłeś, bo wydawało Ci się że argument Marxona w jakikolwiek sposób uderza w moje słowa. Ten fragment naprawdę zasługuje na wyróżnienie: wskazuje on bowiem ze piszą tutaj ludzie którzy nie znają pojęć którymi operują, nie czytają dokładnie słów oponenta, i do tego są ignorantami.
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.