Cytat:i widzę że Ty zamierzasz mu dorównać skoro umieszczasz Pesach w Styczniu
Czy gdzieś w swojej wypowiedzi powiedziałem, że Pascha przypada na 1styczeń? Po prostu podałem jakieś tam dwie daty.
Cytat:-Pesach to osobne święto i Przaśników to osobne święto. To że dziś te dwa święta praktycznie obchodzi się jako jedno, to rezultat zburzenia Przybytku w roku 70 n.e. Do tego właśnie roku Pesach było osobnym świętem i Przaśników było osobnym świętem. Kwestią dyskusyjną jest czy do tego roku Pesach było pełnym świętem tak jak pierwszy dzień Przaśników , przypadający na 15 nissan. Pesach do roku 70 przypadało na 14 nissan.
Masz rację, Pascha i Święto Przaśników to dwa oddzielne święta.
(4) Oto czasy święte dla Pana, zwołanie święte, na które wzywać ich będziecie w określonym czasie. (5) W pierwszym miesiącu, czternastego dnia miesiąca, o zmierzchu, jest Pascha dla Pana. (6) A piętnastego dnia tego miesiąca jest święto Przaśników dla Pana - przez siedem dni będziecie jedli tylko przaśne chleby.
Księga Kapłańska 23; 4-6
Z cytatu z Ewangelii św. Łukasza
(1) I przybliżało się święto Przaśników zwane Paschą.
Ewangelia św. Łukasza 22; 1
Czy coś jest źle w tym wersecie? W tym wersecie jest użyte słowo "zwane".
To słowo nie mówi, że święto Przaśników i Pascha to było jedno święto, ale że święto Przaśników ludzie zwali Paschą.
Cytat:- Po drugie: masz piękny argument za tym, że ew Łukasza powstała po roku 70, a Łukasz Jezusa na oczy nie widział, o czym zresztą sam pisze... I że ta ew. została skomponowana grubo po roku setnym, kiedy to już taki sposób obchodzenia tych świąt był dobrze zakotwiczony roku liturgicznym Starozakonnych.
Łukasz miał przekaz naocznych od samego początku świadków i sług Słowa. Łukasz wszystko od początku przebadał.
(1) Skoro już wielu podjęło się sporządzenia opisu wydarzeń, które wśród nas się dokonały, (2) jak nam to przekazali naoczni od samego początku świadkowie i słudzy Słowa, (3) postanowiłem i ja, który wszystko od początku przebadałem, dokładnie kolejno ci to opisać, dostojny Teofilu, (4) abyś upewnił się w prawdziwości nauki, jaką odebrałeś.
Ewangelia św. Łukasza 1; 1-4
Skąd masz pewność, że Ewangelia wg. św Łukasza została napisana grubo po roku setnym?
Cytat:Jest to doskonały przykład że najzwyczajniej w świecie nie wiesz o czym mówisz . Pomyliłeś przebieg samego Wyjścia, które wg Tory miało miejsce właśnie 14 nissan z liturgią dla Pesach. Liturgia dla Pesach - fakt , jako właśnie pamiątki po tym wydarzeniu,- wygląda zupełnie inaczej i jest opisana troszkę dalej. Zatem Dawidzie, do ksiąg. Jak przeczytasz całą Torę i pozostałe Tanach to daj znać podyskutujemy. Bo jak na razie wstawiasz mi tu pierdoły rodem z podręcznika dla Świadków Jehowy, a którym zapewne jesteś.
Po pierwsze, przeczytałem prawie całą Biblię od deski do deski. Zaczynając od samego początku przeczytałem aż do Pierwszego Listu św. Piotra 1 rozdział włącznie.
Po drugie jak można pisząc o tym, że zgubna plaga omijała te domy, które były naznaczone krwią baranka, pomylić przebieg samego Wyjścia?
Po trzecie nie jestem Świadkiem Jehowy.