Cytat:Jeżeli Bóg istnieje to musisz się do tego osobiście odnieść. To stawia cię przed wyborem, odrzucić Go lub przyjąć. Oba te wybory niosą za sobą konsekwencje. Za ten wybór odpowiadasz Ty. Nie możesz być tutaj neutralny. Wybierasz bycie z Bogiem lub przeciwko Niemu.Nie mogę być Szwajcarią (czyt. bastionem neutralności) w kwestii domniemanego Boga? Moja wolna wola nie jest wolna. Muszę być albo z nim albo przeciwko niemu? Nie podoba mi się to, ale co ja tu mam do gadania?
Cytat:Co do życia pozagrobowego to istnienie Boga ma fundamentalne znaczenie. Jeżeli On istnieje, to zdecyduję, gdzie znajdziesz się na zawsze, w niebie, czy w jeziorze ognistym. Jeżeli On istnieje to po śmierci staniesz przed Nim i pomyśl, że zobaczysz osobę, która może zrobić z tobą wszystko.Jeżeli on ma nad nami taką władzę i jest tak okrutny dla swego "ograniczonego" stworzenia (patrz jezioro ogniste), to jest to najgorsza "osoba" jaką jestem w stanie sobie wyobrazić, a do tego, że jednym z jego atrybutów jest transcendencja, to nawet nie mogę sobie tego wyobrazić. Pokrętna eschatologia.
Cytat:Nawet umiłowany uczeń Jezusa, apostoł Jan, gdy zobaczył Jezusa padł do Jego nóg jakby umarły. Jezus zaś położył na nim swoją prawą rękę i powiedział do niego: "Nie lękaj się, Jam jest pierwszy i ostatni, i żyjący. Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i piekła." (Ap. 1; 17-18)Age of Wonders.
No nic, czekamy na paruzję.
Cytat:Tak więc istnienie Boga ma fundamentalne znaczenie.Tak abstrakcyjne, jak sam problem.
Cytat:Co do nieszczerej pokuty, to nie ma ona żadnego znaczenia. Pokuta musi być szczera.Sprawdzić można boskim wariografem.
PS. Wąskie są bramy niebios...
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL