Tesserakt napisał(a):Witam !
@dawid1555
Jak każdy ewangelizator używasz Biblii do wszystkiego...
Nowy w skład Nowego Testamentu wchodzą między innymi 4 ewangelię:
-Mateusza
-Marka
-Łukasza
-Jana
Wszystkie głoszą podobne rzeczy (nie wliczając pewnych niedociągnięć). Tu należy zadać sobie pytanie "skąd wiem, że są one autentyczne". Można uzyskać wiele odpowiedzi...
Ale czy wiesz, że:
-Biblie były napisane kilkadziesiąt lat po śmierci Jezusa
-Głoszą mniej więcej to samo ponieważ zostały wybrane przez kościół z pośród wielu innych
-Pierwotnie było około 20 ewangelii, niektóre mówiły podobne rzeczy do tych zaakceptowanych przez kościół (np. ewangelia św Tomasza) lecz były też mówiące zupełnie co innego (np. ewangelia Judasza).
-Kościół usunął te elementy ewangelii, które się jemu nie podobały
Jeśli jesteś ciekaw to obejrzyj sobie film dokumentalny z lektorem o Ewangelii Judasza
http://www.youtube.com/watch?v=-ZPKZrPHj...L&playnext
Ciekawe skąd ty to wszystko wiesz i po co takie filmy oglądasz.. Skoro jesteś ateistą, to powinno to być dla ciebie obojętne:>
Gocek napisał(a):Nie mogę być Szwajcarią (czyt. bastionem neutralności) w kwestii domniemanego Boga? Moja wolna wola nie jest wolna. Muszę być albo z nim albo przeciwko niemu? Nie podoba mi się to, ale co ja tu mam do gadania?
Ej, ludzie, ale w sumie to czym wy się w ogóle tak przejmujecie?! Skoro Boga nie ma to jak można być z nim albo przeciwko niemu?? Ktoś mi to wytłumaczy?? bo nie rozumiem:?:

dawid1555 napisał(a):A czy mam głosić tak jak nie jest? Jak nie uwierzysz w Jezusa, to zginiesz. Czemu mam przed tobą to ukrywać? Jak nie chcesz przyjąć zbawienia, to nie przyjmuj. Wybór należy do ciebie. Jezus nikogo na siłę nie zmusza do przyjęcia zbawienia. Ktoś chcę, Jezus przyjmie takiego człowieka. Ktoś nie chcę, Jezus uszanuje ten wybór. W tak wielkiej sprawie masz wolną wolę.
Szkoda mi, że wielu ludzi pójdzie do piekła. Ale jaka inna alternatywa pozostaje dla niewierzących?
O bosze..8O8O
......8O
Pytanie nr 1: Po co ty się tutaj rejestrowałeś w ogóle?
Pytanie nr 2: Czy naprawdę uważasz, że jedyna alternatywa niewierzących o piekło? (nie wiem jak reszta ale ja tam w piekło raczej nie wierzę:])
Jeśli zamierzasz tu kogoś nawracać, to muszę cię rozczarować
bo ci sie to raczej nie uda