Głupi Jaś napisał(a):Wszechświat nie powstał nigdy z tego prostego powodu, że istniał zawsze - tj. w każdej chwili czasu, który wszak jest nieodłączną częścią Wszechświata. Co było przed powstaniem Wszechświata? Nie wiem co było, ale wiem czego nie było - mianowicie nie było czasu, który wszak jest nieodłączną częścią Wszechświata. Pytanie zatem co było przed powstaniem Wszechświata jest pozbawione sensu w sposób oczywisty, bo nie było przed.
Wpadłeś właśnie na jedną z ważniejszych prawd chrześcijaństwa
. Aż do czasów Newtona duża część (jeżeli się nie mylę - zdecydowana większość) teologów uważała, że czas został stworzony przez Boga. Newton założył w swojej wizji świata bezwzględność czasu i pomimo oporów ze strony niektórych współczesnych (Leibniz) zaczęto to założenie stosować również w teologii.Od czasów Einsteina wrócono do pierwotnej koncepcji: czas ma swój początek (Wielki Wybuch) i koniec (jakkolwiek wszechświat się skończy). W nomenklaturze eschatologicznej pozostała tradycyjna "wieczność", chociaż to pojęcie lepiej oddawałby wyraz "bezczas". W koncepcji katolickiej ta wieczność to właściwie przebywanie człowieka wyzwolonego od przestrzeni i czasu z Bogiem.
Podsumowując: zarzucona zostaje teoria, że "na początku był czas". Pozostają teorie: "na początku była materia", "na początku była energia" i "na początku był Bóg". Różnica pomiędzy dwoma pierwszymi a ostatnią jest taka, że naukowcy twierdzą (na dzień dzisiejszy):
- prawdopodobnie istnieje materia
- prawdopodobnie istnieje energia
- nie wiadomo, czy istnieje Bóg
A teraz tytułem wyjaśnienia. Nie piszę w tym temacie, aby zrobić groźną minę :twisted: i rozpocząć nawracanie niewiernych owieczek. Nie przekonuję nikogo do istnienia/nieistnienia Boga. Przez chwilę chciałem odpisać na poprzedniego posta Głupiego Jasia, gdyż wydaje mi się, że mógłbym obalić jego tezy. Później poczytałem trochę postów mojego imiennika dawid1555 i wiem, że niektórych jego poglądów nie chciałbym i nie mógłbym bronić. Swojego posta napisałem, ponieważ poruszana kwestia wydaje mi się ciekawa i proszę o potraktowanie go właśnie jako ciekawostki.
Dyskutujcie dalej
.