zefciu napisał(a):Dyskusja "telomery czy tlen" przypomina mi trochę dawniejszą dyskusję "przeciwciała czy fagocytoza". Prawdopodobnie okaże się, że jedno i drugie.
Dokładnie to samo pisałem kilka postów wcześniej:
Cytat:Czyli mamy dwie konkurencyjne hipotezy: nazwijmy je telomerową i oksydacyjną. Możliwe, jak to często bywa, że obydwie są do pewnego stopnia słuszne.
Dla porządku warto by jeszcze dorzucić trzecią: nagromadzenie szkodliwych mutacji somatycznych... ("mutacyjna"?)
Mogę tylko powiedzieć, jak ja to widzę :?: :
Maksymalną, zwykle nigdy nie osiąganą, długość życia wyznaczają telomery!
Fakt, że niemal żaden organizm nie żyje tak długo, jak wynikałoby teoretycznie z wartości granicy Hayflicka dla ich komórek, jest efektem dwóch pozostałych:
- komórki aktywne metabolicznie, ale rzadko ulegające podziałom, jak miocyty czy neurony, wcześniej wykańcza stress oksydacyjny;
- często dzielące się, jak nabłonkowe czy fibroblasty, gromadzą więcej mutacji - jak również szybciej zużywają telomery, chociaż oczywiście to ostatnie nie dotyczy to np. limfocytów z aktywną telomerazą -;
- istnieją, rzecz jasna, stadia pośrednie między obydwoma skrajnościami, jak również komórki zarówno aktywne metabolicznie, jak i ulegające dość częstym podziałom, jak hepatocyty.
A ponieważ dla funkcjonowania organizmu wielokomórkowego, jako całości, niezbędne jest współdziałanie wszystkich tych typów komórek, działa tu zasada "najsłabszego ogniwa" - które może być różne dla różnych gatunków, a nawet poszczególnych osobników.
Bronię hipotezy "telomerowej" - nie odrzucając wpływu dwóch pozostałych czynników - ale cóż... wartość metody naukowej polega na tym, że muszę uznać weryfikację eksperymentalną, bez względu na to. czy jej wyniki podobają mi się, czy nie. Poczekamy - zobaczymy!?
Bez ewolucji nic w biologii nie ma sensu (T. Dobzhansky)
[SIZE="3"]Tu[/SIZE] jestem...![[Obrazek: fftoie.gif]](http://1.1.1.1/bmi/mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif)
Jest tylko jedno zanieczyszczenie środowiska... Ludzie.
[SIZE="3"]Tu[/SIZE] jestem...
![[Obrazek: fftoie.gif]](http://1.1.1.1/bmi/mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif)
Jest tylko jedno zanieczyszczenie środowiska... Ludzie.