dawid1555 napisał(a):Co do wszechwiedzy Boga i twojego wyboru. Wyobraź sobie 2 drogi. Możesz pójść jedną z nich. Bóg wie, co cię czeka na końcu obu dróg. Zna też wybór, którego dokonasz.Bardzo ciekawa kwestia rozkładająca wszechwiedzę boga/wolną wolę na łopatki. Jeśli bóg zna wynik naszego wybory to po co daje wolną wolę? Skoro wynik naszego wyboru jest już zdeterminowany to wolna wola nie istnieje, a jedynie jej iluzja. Wszechwiedza boga i wolna wola wzajemnie się wykluczają. Fail.
Czy jego wiedza na temat twojego wyboru i konsekwencji tego wyboru sprawia, że nie masz wolnej woli?
dawid1555 napisał(a):Boisz się posłuchać wykładu?Założę się, że wiem więcej na temat imć 'dra' Hovinda i jego 'teoryj' niż Ty. Dlatego nie jest to kwestia czegoś tak banalnego jak strach, a jedynie brak chęci tracenia czasu mojego cennego życia na coś takiego.
dawid1555 napisał(a):Jak ja zrobię filmik na youtubie o Bushu, że to Polak, mechanik. Uwierzysz w to?Nie, bo nie zaprezentujesz żadnego wiarygodnego dowodu potwierdzającego swoją hipotezę.
dawid1555 napisał(a):Tak więc co stoi na przeszkodzie byś posłuchał, co ten "niesławny 'dr' Kent Hovind" ma do powiedzenia?To, że baaaardzo dobrze znam jego wykłady? Co ciekawe znam osobiście kreacjonistów, którzy wierzą w młodą Ziemię i jednocześnie rumienią się ze wstydu na dźwięk nazwiska Hovinda.
Bardziej ciekawi mnie jednak jak ktoś może dobrowolnie uwierzyć w takie brednie i kłamstwa jakie swego czasu produkował ten skazany oszust podatkowy. Oprócz tego jak ktoś taki może być wiarygodnym autorytetem? Mt 7:15-20 - cóż za ironia.
dawid1555 napisał(a):Sam zrobisz coś źle, zrobisz komuś krzywdę, zrobisz coś głupiego i temu jest winny Bóg?Gdy wywołam tajfun, trzęsienie ziemi, suszę, głód albo epidemię jakiejś grypy to 'czyja' to będzie wina? Oj, zapomniałem, że ludzie są za to odpowiedzialni.

dawid1555 napisał(a):W tym miejscu tłumaczenie jest poprawne. Mówiąc o ptakach w Biblii jest wspomniane o nietoperzach. Powiedz mi, czy w tamtych czasach przeciętny Żyd wiedział, że nietoperze są ssakami?Nie Żydzi napisali Biblię, ale bóg.

dawid1555 napisał(a):To powiedz mi po co Bóg miałby mówić, że nieczysty jest również ssak nietoperz. Nietoperz po prostu został zaliczony do ptactwa, żeby było prościej. Co w tym widzisz złego?To, że bóg jest nieszczery i nazywa ptakiem coś, co ma z ptakiem tyle wspólnego ile wieloryb z rybą?

A tak na poważnie to zapędziłeś się w kozi róg. Próbujesz ośmieszająco głupi fragment tłumaczyć w jeszcze śmieszniejszy sposób. Chcesz wytłumaczyć tę nieścisłość w tak pokrętny sposób aby Twoja religijna ideologia wciąż trzymała się kupy. Tak samo jak ktoś racjonalnie próbuje wytłumaczyć wszystkie zbrodnie, których dopuścił się w Biblii bóg tłumacząc to niezbadanymi wyrokami. Fail.
dawid1555 napisał(a):Nawet idąc ulicą mijasz wielu ludzi. Każdy jest inny.Bliźnięta syjamskie nie są.
dawid1555 napisał(a):Świat mikro i makro jest idealnie dopracowany.Świat mikro jest idealnie dopracowany? To czemu atomy pewnych pierwiastków występują w wersji trwałej i nietrwałej ulegającej radioaktywnemu rozpadowi? Co to za projektant, który tworzy dwa rodzaje materii, z czego jedna wygląda jak na 'made in China'?
Czemu w kodzie genetycznym zachodzą mutacje powodujące powstanie przerażających deformacji i rakowaceń? Skoro jest idealnie dopracowany to błędy nie powinny powstawać.
To może świat makro jest idealny? Czemu Ziemia - planeta stworzona dla życia - cechuje się cyklicznymi epizodami wymierań, katastrof ekologicznych, degradacji biosfery itp?
Czemu Wszechświat jest niewyobrażalnie wielką, martwą pustką?
dawid1555 napisał(a):Powiedz mi, widziałeś kiedyś projekt, który nie miał projektanta? Widziałeś kiedyś twór, który nie miał twórcy?Tak.
![[Obrazek: Snowflake.jpg]](http://www.indiaschoolinc.com/images/Snowflake.jpg)
dawid1555 napisał(a):Boże stworzenie wskazuje na Niego. Jeżeli tylko byś Go szukał, to On dałby ci się znaleźć.Gdyby tak było to mój pies dawno by go wywęszył.
Tego pana znasz?