Cytat:Nawet idąc ulicą mijasz wielu ludzi. Każdy jest inny. Nigdy nie było takiego jak ty i nigdy nie będzie. Każdy człowiek ma inne linie papilarne. Człowiek składa się z miliardów komórek. W jednym cm 3 krwi znajduje się miliony erytrocytów (krwinek czerwonych). Świat mikro i makro jest idealnie dopracowany. Powiedz mi, widziałeś kiedyś projekt, który nie miał projektanta? Widziałeś kiedyś twór, który nie miał twórcy?
Tak jesteśmy tacy, każdy jeden jest inny. Zostaliśmy stworzeni przez jakiś proces, nie będe tutaj spekulował jaki bo narazie nie jestem pewien, i nie wiem czy kiedykolwiek będe, lecz napewno nie przez boską istotę. Zdecydowanie neguje jej istnienie i są fakty które też to robią.
Cytat:Co do wszechwiedzy Boga i twojego wyboru. Wyobraź sobie 2 drogi. Możesz pójść jedną z nich. Bóg wie, co cię czeka na końcu obu dróg. Zna też wybór, którego dokonasz.
Czy jego wiedza na temat twojego wyboru i konsekwencji tego wyboru sprawia, że nie masz wolnej woli?
Jeśli by uznać wszechwiedzę wszechmoc boga trzeba również uznać brak naszej wolnej woli. Gdyby uznać że jest jak mówisz i bóg wie gdzie prowadzą obie drogi, nie może powiedzieć którą z nich byśmy wybrali. Jednak jest wszechmocny, wszechwiedzący i na skutek tego kieruje nas w wcześniej ustaloną przez niego ścieżkę. Nie mamy wolnej woli i jesteśmy jego zabawkami, a nasze życie na ziemii to gra dla zabicia jego czasu, którego jako boska istota ma w cholerę.
Cytat:Naprawdę dziwne. O życiu prostego nauczyciela z Nazaretu i jego uczniów wiemy więcej niż o Juliuszu Cezarze. To tzw. niewiele dokumentów?
Na wikipedii jest porównywalnie tyle samo wiadomości o obu postaciach. Lecz gdyby poszukać, wziąść się za to o Cezarze możnaby pewnie znaleść kilka, o ile nie kilkanaście faktów. A powoływanie się na Bibię jako dowody, informacje o życiu Jezusa jest bez sensu. Jej treść mogła zostać sfałszowana, zmieniona - zapewne tak było.
Cytat:Boże stworzenie wskazuje na Niego. Jeżeli tylko byś Go szukał, to On dałby ci się znaleźć.
Chodzi Ci o to że wskazuje na istnienie boga? To tutaj Cię zaskoczę - kiedyś go szukałem, on jednak nie dał się znaleść

Cytat:Nie Żydzi napisali Biblię, ale bóg.
Z tego co zazwyczaj mi wpajano i jak mi się wydaje biblię pisały jakieś osoby pod natchnieniem ducha świętego.