Jeśli to nie jest ustalone to sprawa wygląda inaczej i bóg ma większe powody do obserwowania takiego wykresu, widzi na nim tylko narodziny śmierć i to gdzie, na jakim etapie życia znajduje się pionek. W takim razie jego zainteresowanie życiem pionka jest bardziej uzasadnione, w tym przypadku pionek przestaje być pionkiem, ma wolną wolę, może zboczyć z kursu, lecz na końcu i tak dotrze do ostatecznego punktu czyli śmierci. Ale jeśli bóg troszczy się o każdą swoją "owieczkę" z zaciekawieniem ogląda wykres i śledzi poczynania osoby, stara się wynagrodzić dobry ruch i ukarać zły.
Nie mogę zacytować sformułowania bo źle przeczytałem, wstawiłem sobie dodatkowy wyraz nie którego nie było.
Rexerex ono jest ustalone, ale tylko w pewien sposób. Obserwowany może w nim robić co chce ma wolną wole. Lecz jak wspomniałeś wyznaczony jest już jego kres więc i życie jest już mniej więcej ustalone, z tym się zgadzam.
Nie mogę zacytować sformułowania bo źle przeczytałem, wstawiłem sobie dodatkowy wyraz nie którego nie było.
Rexerex ono jest ustalone, ale tylko w pewien sposób. Obserwowany może w nim robić co chce ma wolną wole. Lecz jak wspomniałeś wyznaczony jest już jego kres więc i życie jest już mniej więcej ustalone, z tym się zgadzam.