Kilgore Trout napisał(a):Domyśliłem się tak bardzo że wiedziałemJeżeli pan x ma wolną wolę to nie mogłeś wiedzieć. Mogłeś po prostu strzelić i akurat by się to sprawdziło. W rzeczywistości jednak na pana x działa mnóstwo innych czynników, które pośrednio wymuszają na nim pewne działania. Np. na dzień przed wydarzeniem prawdopodobieństwo, że pan x to zrobi wynosiło np. 1%. Potem jakimś cudem pan x wykonywał takie czynności, że prawdopodobieństwo tego zdarzenia wzrosło do 50% na godzinę przed wydarzeniem. 80% na 5min przed wydarzeniem i 99% na 15sek przed wydarzeniem. Mózg pana x coś właśnie przetwarza i bardzo możliwe, że pan x nie ma wpływu na to co wyprodukuje jego umysł. Mogłeś się domyślać ze 99% dokładnością co zamierza wyprodukować umysł pana x (a to prawie jak wiedziećCo potem znalazło potwierdzenie w tym że x to zrobił.
To w jaki sposób ta wiedza do mnie dotarła i że nie jest w zadnej mierze totalna (wiem tylko co jeden x zrobi za chwile) nie wydaje mi się istotne. Istotą rzeczy jest fakt że wiem co zrobi x zanim x to zrobi. Czy odbiera to x wolną wolę czy nie?
).

Co potem znalazło potwierdzenie w tym że x to zrobił.