Cytat:sam probowalem kiedys przebrnac przez jego zaratustre, ale po ok. 70 stronach uznalem ze nie mam sily i odlozylem lekture na jakis czas, ciezki jest w odbiorze (a przynajmniej 'tako rzecze.."), symbol na symbolu, metafora na metaforze. ale i tak to jedna z moich ulubionych skarbnic cytatowŁohoho, od razu za Zaratustrę się wziąłeś?mile:
Najpierw trzeba przeczytać wcześniejsze książki Frycka, inaczej nie zrozumiesz większości tekstu. Wildhoney, a czy przed przeczytaniem Antychrześcijanina przeczytałaś Idiotę Dostojewskiego? Bez tego można źle zrozumieć przesłanie niektórych fragmentów, np. tych, w których Nietzsche pisze, że Jezus to idiota.
Cytat:Nie wiem sam osobiście znam dwójkę, do tego na forum jest ich sporo: Roth, Lumber, AdVice, teraz krzysiek, na pewno jeszcze jacyś (Tunga, Ty Kilgore też może?). No więc dla mnie sporo. Najpopularniejszy filozof.Pośród marginesu społecznego jaki stanowią ludzie interesujący się filozofią.
A tera se czytam:
Lem - Maska
Prus - Faraon
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać

mile: