Łubudu napisał(a):Co więcej to nie bóg stworzył Ziemię dla ludzi o takich warunkach tylko na drodze ewolucji to właśnie żywe organizmy doprowadziły ją do takiej postaci jaka jest. Żeby było śmieszniej napisałeś wcześniej, że za interwencją boga świadczy odpowiednia ilość tlenu umożliwiająca nam egzystencję. Hmmm, no cóż... kilka osób już wykazało błędy w Twoim rozumowaniu ale ja dodam jeszcze coś innego: czy wiesz, że tlen na początku był gazem całkowicie toksycznym dla organizmów żywych?! Dopiero ewolucja spowodowała przystosowanie się do niego organizmów żywych.
Nieźle. Pierwiastki chemiczne same sobie zbudowały kosmos. To po prostu mocno naukowe.
Wiesz jaki był tlen przed miliardami lat i wiesz, że organizmy nie były do niego przystosowane.
Cytat:Myślałem że dłużej pobędziesz na forum, jednak teraz Ty pękłeś. I co zamierzasz odejść z taką i nie inną wyklarowaną opinią o nas? Mogłeś się spodziewać że na ateistycznym forum nie uda się Twoja misja nawracania ludzi. To był pomysł utopia.
Uchodzicie za znawców, a nie wiecie, że misją wierzących nie jest nawracanie, tylko głoszenie Ewangelii.
Cytat:co za frustrat
Gdzie w mojej wypowiedzi dostrzegasz złość? W mojej wypowiedzi bardziej zawarłem wasze myślenie.
Cytat:A nie jest to zacofanie? Wiadomości z I wieku. Jak mogą one być teraz potwierdzone? Nie mogą. Pewnie powiesz: przez Biblię. Jednak ona mogłabyć stokroć razy zmieniana modyfikowana, jak komu pasuje. A to o co jest teraz: mówią o tym ludzie zajmujący się tym na codzień, z odpowiednią wiedzą i wykształceniem. A nie ludzie którzy wyciągnęli jakąś przypowieść z pomiędzy bajek i innych tego typu.
Te tzw. bajki spełniają się na twoim oczach. Zakładasz, że Biblia mogła być po stokroć modyfikowana. Dziwne. Szkoda, że wszystko do siebie pasuje i sprawdza się w moim życiu.
Cytat:Twierdzisz że tymi kataklizami wszystkim tłumaczymy że boga nie ma. To w takim razie jak Ty to wytłumaczysz? Przecież z tego czego uczą dzieci w szkołach, mówią w kościele, wpajają cały czas można uznać że bóg jest dobry, miłosierny, chce dla swoich wyznawców jak najlepiej. Więc skąd tego typu żeczy się biorą?
To są znaki zbliżania się końca świata.
(7) Powstanie bowiem naród przeciw narodowi i królestwo przeciw królestwu. Będzie głód i zaraza, a miejscami trzęsienia ziemi.
Ewangelia św. Mateusza 24; 7
Co do sądu Bożego. Uważasz, że Bóg gdy karzę jest zły? A gdy ojciec za karę da dziecku lanie to ojciec jest wtedy zły? Czy kochający? Bo chce by dziecko nauczyło się jak ma postępować? Czasem dla dziecka wystarczy słowo. Ale jak nie słucha, to czemu go nie ukarać?
Cytat:Ty raczej sądzisz że to nie jest los przypadku że ktoś nad tym musiał czuwać, zbudować to wszytko. Religia już całkowicie Cię omamia i nie dopuszczasz zupełnie innej wersji, alternatywy. Jak widać księża i teolodzy bez dyplomów, doktoratów, prac naukowych też mogą wpajać bez problemu różne brednie. Przepraszam Cię bardzo, ale do mnie bardziej przemawia człowiek z tymi dyplomami, wykształceniem i nie byle jaką wiedzą niż jakiś ksiądz czy kto inny który podstaw swojej wiary może szukać między jakimiś mitami.
Nie rozumiesz. Czy przemawia do ciebie alternatywa Ewolucji? Wielkiego Wybuchu? Ot zderzenie atomów i my? To jest naukowa alternatywa? A jak jest logiczne wytłumaczenie to jestem omamiony prze religię?
Mam do ciebie prośbę. Jak mówisz o chrześcijaństwie to zastanów się nad biblijnym chrześcijaństwem. Bo KrK przekręcił wiele rzeczy.
Twój błąd jest w tym, że Biblia odgórnie wrzucasz do mitów. Nie powinieneś tego robić.
Cytat:No bo co ty wiesz? Przeczytałeś jakąś tam jedną książkę z epoki brązu i nagle na jej podstawie oceniasz cały świat? Zastanów się nad tym.
To nie jest jakaś tam książka, ale jeżeli chcesz ufać nieuczciwym naukowców, proszę bardzo. Sam wybierz, komu będziesz ufać. Ja ufam Biblii, bo wiem, że to jest Słowo Pana.
Cytat:dawid1555 - jest oczywiste, że wiele rzeczy musimy brać na wiarę od naukowców, nie będę się sprzeczał. Ale pojawia się pewna ważna kwestia: ja jeżeli się uprę to mogę pójść i sprawdzić te dane. A Ty? Co możesz sprawdzić? Nigdy nie widziałem atomów na własne oczy, ale wiem, że jak dostane odpowiednie narzędzie to je zobaczę, a Ty co możesz zrobić?
To proste. Trzeba przekonać się na własnej skórze, czy Biblia mówi prawdę. To jest tak jak z wodą. Nie dowiesz się, jak to jest być mokrym jeżeli nigdy nie byłeś w wodzie. Po prostu sam sprawdź.