von.grzanka napisał(a):1. Yyy, no, są jeszcze dowody.
2. Nie mają.
3. Ja słyszałem coś innego. Zarzuć jakimś linkiem.
4. Są zbudowane z beta-keratyny. Obydwie.
5. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dinozaury_pierzaste
6. Reszty mi się nawet nie chce pisać. Przeczytaj sobie na Wikipedii.
ad 1. yyy fakty opierać powinny się na dowodach, więc miałem je na myśli, dlatego dopisałem je na poparcie tego, iż pewne dowody istnieją.
ad 2. Nie wiem czy masz pojęcie o nanometrowej budowie piór, to co widać gołym okiem to nie wszystko
ad 3. Wystarczy poznać mechanizm: jest to związane z zupełnie innymi funkcjami jakie pełnią oraz z innymi rozwiązaniami ewolucyjnymi (łuski podobnie jak np. kości, nie zmieniają koloru wśród jednego gatunku bo byłoby to niepożądane i jest to mutacja czytaj zmiana niechciana, cecha jest po prosty wbudowana w genom podobnie jak występowanie oczu lub odnuży, natomiast kolor piór ptaków jest cechą recesywną zależną od kolorów rodziców i jest dziedziczony podobnie jak kolor włosów u ludzi lub anemia sierpowata). Pióra są też związane z innymi cechami pobocznymi np. łojotokiem ptaków bo bez tego nie spełniały by funkcji. Poza tym jeśli słyszałaś coś innego to z całym szacunkiem Twój problem.
ad 4. mówisz raczej o piórach archeopteryksa oraz piórach "współczesnych" - tak wtedy są , natomiast ja mówię o ciężkich łuskach i lekkich puszystych piórach, zawartość procentową składników można porównać nawet je ważąc. Oczywiście pióra i włosy są zbudowane ze ze związków karotyny, nie twierdziłem inaczej, jednak trudno znaleźć informacje nt. budowy chemicznej łusek gadów jurajskich.
ad.5
nie wiem czy zdajesz sobie sprawę kiedy powstało pojęcie "dinozaury pierzaste", nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że archeopteryks posiada wszystkie cechy ptaka i nawet dziś żyją uzębione stworzenia zaliczane do ptaków a nie do dinozaurów.
ad 6. Ok mentorze.
pamiętaj tylko czytając że nie wszystko na wiki jest niepodważalne i pewne
szukajacyadi
Chcę powiedzieć mniej więcej to co Ty, Twoje słowa: "ze wszystkiego mozna 'rownie dobrze wyciagnac inne wnioski'." tylko Ty inaczej to interpretujesz - ignorujesz to jako powszechne, ja natomiast nie, ponieważmoże to być przyczyną błędu.
http://scibart.biomedphoto.pl/wp-content...piora4.jpg
można powiększać jeszcze bardziej i nie doszukać się analogii w budowie