Dawid B. napisał(a):Dawidzie1555,
chciałbym Cię poprosić o przeczytanie i przemyślenie fragmentu jednego z dokumentów Soboru Watykańskiego II, Dekretu o Apostolstwie Świeckich.
Wiesz, dla mnie Sobory Watykańskie nie są podstawą wiary, ale podstawą wiary jest Biblia. Podaj lepiej cytat z Biblii który mówi, że człowiek po pierwsze może nawrócić drugiego człowieka i po drugie dostał nakaz nawracania innych.
Cytat:Myślę, że sama ewolucja jest czymś niepodważalnym.
Ewolucja jest czymś niepodważalnym. Ewolucja ze skały w człowieka jest niepodważalna? Chwila. Mój dziadek to kamień? A wujek to małpa? A prababcia to rozgwiazda?
Twierdzicie, że znacie wiek danych organizmów. Czy byliście tam? Z pewnością nie. Więc jakim wiarygodnym sposobem możecie zbadać wiek danego organizmu?
Czas 40 mln lat temu wskazuje na swego rodzaju bajkę. Za górami za lasami..
Czy Ziemia ma tyle lat? Popatrzmy na Księżyc. Z jednym rokiem oddala się o kilka cm. Jeżeli wzięlibyśmy, że Ewolucja jest prawdą, jak nisko musiałby znajdować się Księżyc, by teraz był w tej odległości jakiej jest? Czy możliwe by było to, że Księżyc krążył dosłownie nad głowami organizmów?
Cytat:Muzułmanie też dostrzegają wypełnianie się proroctw z Koranu.
Podaj mi cytat z Koranu, który to potwierdzi.
Cytat:Chyba tylko patologiczny ojciec ukarałby swe dziecko wiecznymi mękami. Kara ma być chwilowa, a nie wieczna.
Twierdzisz, że lepiej umiesz osadzić, niż sprawiedliwy i wszechwiedzący Bóg?
Cytat:Jakie zderzenie atomów? W Wielkim Wybuchu? Opowiedz coś więcej o tym, bo ja słyszałem o innej wersji. A ewolucję to jestem w stanie przeprowadzić na kartce papieru przy użyciu kostki do gry.
Odpowiedz najpierw swoją wersję.
Cytat:Mitologia grecka jest bardziej racjonalna niż Biblia.
Śmiało, udowodnij to.
Cytat:Wole nie wskakiwać do ognia, aby wiedzieć jak to jest być spalonym. Po co mam testować coś co już na wstępie jest obarczone błędami?
Ciągle to samo. Biblia ma błędy! Biblia ma błędy! To odpowiedz mi, jakie błędy? Biblia ma błędy!
Mów jasno i podawaj konkrety a nie ciągle w kółko mówisz to samo.
Cytat:eszcze jeden, który WIE, kiedy nastapi koniec świata...
Niestety, nie rozumiesz tego co mówię. Czy gdzieś w swoim poście powiedziałem, że wiem kiedy nastąpi koniec świata? Mówienie o znakach, a podawanie konkretnej daty to różnica, nie uważasz?
Cytat:Już Kilgore Ci uświadomił, że katolicy nie sa wcale tacy głupi, za jakich chciałbyś ich uważać.
Mówiąc o katolikach. Czemu oni uważając Biblię za 100% prawdę wierzą w co innego? Np. kult Marii?
Cytat:No tutaj trzeba zaoponować. Nie na losowości i przypadku a na własnościach pewnych struktur.
Czyli w trakcie powstawania Ziemi powstawało wiele praw i wiele rozwiązań, ale i tak Ziemia wybrała jedno z nich, które było właściwe? Chwila. Kto ustalił te prawa? Same się ustaliły? Załóżmy, że tak. Każde jedno prawa wpływało na kolejne. W takim razie co stworzyło to pierwsze prawo? Biorąc pod uwagę brak losowości, co stoi za stworzeniem pierwszego prawa?