kaboom napisał(a):Ale po co chcesz mieszać Boga tam, gdzie nie jest on potrzebny? Teoria o Bogu-oszuście jest równie sensowna jak teoria, że cały Wszechświat został stworzony wczoraj, a wszystko - łącznie z Twoimi wspomnieniami - ułożone tak, jakby się wydawało, że miliardy lat wcześniej. Czysty nonsens.Ja mieszać nie chcę. Napisz to Dawidowi1555.
kaboom napisał(a):Jakiś przykład i obiektywny dowód, że to była skuteczna modlitwa, a nie na przykład, zbieg okoliczności czy chciejstwo autora tekstu?Co do "chciejstwa" autora nie będę się wypowiadał, gdyż przyjąłem płaszczyznę Dawida1555 w dyskusji - tylko Biblia i niepodważalnie Biblia.
Jr 42
kaboom napisał(a):Może jakiś werset?Łk 11, 27n
kaboom napisał(a):Może jakiś werset? I obiektywny dowód skuteczności wstawiennictwa?Np. 1 Sm 12, 19-25
Obiektywny dowód (jeżeli uznasz za obiektywny fakt modlitwy Samuela) - początek epoki królów (zwłaszcza rządy Dawida i Salomona) to czasy opanowania przez Izrael ziemi Kanaan i jego największej świetności. Oczywiście historia nie wspomina o tym jako efekcie modlitwy :-P.