Cytat:A o datowaniu radioaktywnym izotopem węgla to słyszał? Swoją drogą to w bitwie pod Grunwaldem nie brałem udziału, więc mogę mieć spore wątpliwości co do historii, którą jestem faszerowany w szkole. Tyle że bitwa pod Grunwaldem miała miejsce 600lat temu, a wy mówicie miliardy lat temu. Nie uważasz, że to jest drobna różnica?
Cytat:Chyba niewiele wiesz o kulcie maryjnym w religii katolickiej. Czy w Biblii są przykłady skutecznej modlitwy wstawienniczej? Są. Czy Matka Boża według wszelkiego prawdopodobieństwa - opierając się na tekstach biblijnych - trafiła do nieba? Tak jest. Istnieją przykłady biblijne wstawiennictwa "wielkich" postaci za innymi? Owszem. Powiedz mi zatem, dlaczego katolicy nie mogliby prosić Maryi o modlitwę wstawienniczą u Boga?
To proste.
(5) Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,
I List św. Pawła do Tymoteusza 2;5
Cytat:Głoszenie Ewangelii jest bardzo ważne, ale trzeba to czynić umiejętnie. Być może zauważyłeś, że Twoje posty zniechęcają ludzi do Chrystusa. Naprawdę. A mnie to wcale nie cieszy.
Wiesz co zrobili z Jezusem? A czy on zrobił im coś złego? Znienawidzili Go za to, że im głosił jak mają postępować, za to, że mówił, że jest Synem Bożym. Czy jeżeli ludzie mnie nienawidzą gdy ja im opowiadam o Chrystusie to znaczy, że robię to źle?
(12) Wtedy przystąpili do Niego uczniowie i rzekli: Wiesz, że faryzeusze zgorszyli się, gdy usłyszeli to powiedzenie? (13) On zaś odrzekł: Każda roślina, której nie sadził mój Ojciec niebieski, będzie wyrwana. (14) Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych. Lecz jeśli ślepy ślepego prowadzi, obaj w dół wpadną.
Ewangelia św. Mateusza 15; 12-14
(17) To wam przykazuję, abyście się wzajemnie miłowali. (18) Jeżeli was świat nienawidzi, wiedzcie, że Mnie pierwej znienawidził. (19) Gdybyście byli ze świata, świat by was kochał jako swoją własność. Ale ponieważ nie jesteście ze świata, bo Ja was wybrałem sobie ze świata, dlatego was świat nienawidzi. (20) Pamiętajcie na słowo, które do was powiedziałem: Sługa nie jest większy od swego pana. Jeżeli Mnie prześladowali, to i was będą prześladować. Jeżeli moje słowo zachowali, to i wasze będą zachowywać. (21) Ale to wszystko wam będą czynić z powodu mego imienia, bo nie znają Tego, który Mnie posłał. (22) Gdybym nie przyszedł i nie mówił do nich, nie mieliby grzechu. Teraz jednak nie mają usprawiedliwienia dla swego grzechu. (23) Kto Mnie nienawidzi, ten i Ojca mego nienawidzi. (24) Gdybym nie dokonał wśród nich dzieł, których nikt inny nie dokonał, nie mieliby grzechu. Teraz jednak widzieli je, a jednak znienawidzili i Mnie, i Ojca mego. (25) Ale to się stało, aby się wypełniło słowo napisane w ich Prawie: Nienawidzili Mnie bez powodu. (26) Gdy jednak przyjdzie Pocieszyciel, którego Ja wam poślę od Ojca, Duch Prawdy, który od Ojca pochodzi, On będzie świadczył o Mnie. (27) Ale wy też świadczycie, bo jesteście ze Mną od początku.
Ewangelia św. Jana 15; 17-27
Cytat:Setki błędów.
Podaj mi 30 z nich. Bo przecież są ich setki, to nie powinien być problem?
Cytat:W Biblijnej Drugiej Księdze Kronik (Biblia Tysiąclecia, rozdział 4, werset 2) można znaleźć słowa:
Następnie sporządził odlew okrągłego "morza" o średnicy dziesięciu łokci, o wysokości pięciu łokci i o obwodzie trzydziestu łokci. Z opisu tego wynika, iż wykonawca owego "morza" przyjął oszacowanie π = 3.
Coś mało dokładny w swoich obliczeniach ten bóg
A powiedz, po co było robić problem z dokładniejszym przybliżeniem liczby pi? Czy był taki sens by kadź miała 31.4 łokcia?
Dawidzie B.
Co do wniebowzięcia Marii.
Jeżeli takie wydarzenie istotnie miało miejsce to czemu nie ma o tym mowy w Biblii? Takie wydarzenie na pewno byłoby ważne. Tak więc czemu nie ma takiego wersetu?