Jednak z tego podręcznika religii wynika, że Jezus dał uczniom do rozdania te ułomki z 5 chlebów. Nie 5x330 chlebów= 1650chlebów (aby było po 10kromek czyli 1/3 chleba dla każdego), zresztą uczniowie chyba nie mieli tyle koszy żeby zmieścić w nich naraz 1650chlebów niosąc do ludzi. Biblia musiała by wspominać, że 12 uczniów = 6 koszy naraz (po 2 uczniów na kosz); kosz na 10dużych 30 kromkowych chlebów = 165użyć kosza; 6 koszy jednym kursem do 5tys. ludzi = 28 kursów z koszami z chlebem do ludzi. Uczniowie musieli by się dużo nachodzić z tym chlebem i zmęczyć nogi - Biblia powinna o tym wspominać??:twisted:
1 kurs z koszami 2 uczniów do 5 tys. ludzi = 20 minut.
28 kursów z koszami chleba x 20 minut = 560 minut = 9,5 godziny.
Najbardziej głodni, ostatni w kolejce by nie wytrzymali - ci którzy już zjedli poszli by sobie nie czekając na przemówienie Jezusa.
Biblia o tym nie wspomina?
---------
Założyłam, że to duże 2kilogramowe chleby, 10 chlebów - 20kg jest co dźwigać dla 2 ludzi.
20 minut to czas uśredniony, po 6 minut w każdą stronę + 4 minuty załadunek chleba, + 4 minuty - bo trzeba by było jeszcze każdy chleb podzielić na 3 części - uczniowie musieli by w tym pomagać Jezusowi, zwłaszcza jeśli dzielono chleb rękami bez użycia noża. Myślę, że mogło by wyjść 9,5 godziny?
---------
Jakoś mi bardziej pasuje roznoszenie kąsków 6cmkwadratowych, bo szybciej zanim zgłodnieją. Użyłam do tematu noża o którym w podręczniku do religii nie napisano, ale trudno chleb 30 kromkowy nie krojony podzielić rękami na 30x33kąski 6cm2, czyli 990 kąsków, nawet jakby miały być sporo nierówne.:?:
1 kurs z koszami 2 uczniów do 5 tys. ludzi = 20 minut.
28 kursów z koszami chleba x 20 minut = 560 minut = 9,5 godziny.
Najbardziej głodni, ostatni w kolejce by nie wytrzymali - ci którzy już zjedli poszli by sobie nie czekając na przemówienie Jezusa.
Biblia o tym nie wspomina?
---------
Założyłam, że to duże 2kilogramowe chleby, 10 chlebów - 20kg jest co dźwigać dla 2 ludzi.
20 minut to czas uśredniony, po 6 minut w każdą stronę + 4 minuty załadunek chleba, + 4 minuty - bo trzeba by było jeszcze każdy chleb podzielić na 3 części - uczniowie musieli by w tym pomagać Jezusowi, zwłaszcza jeśli dzielono chleb rękami bez użycia noża. Myślę, że mogło by wyjść 9,5 godziny?
---------
Jakoś mi bardziej pasuje roznoszenie kąsków 6cmkwadratowych, bo szybciej zanim zgłodnieją. Użyłam do tematu noża o którym w podręczniku do religii nie napisano, ale trudno chleb 30 kromkowy nie krojony podzielić rękami na 30x33kąski 6cm2, czyli 990 kąsków, nawet jakby miały być sporo nierówne.:?: