Kaziola88 napisał(a):gąska, wtedy były prezerwatywy:p Z papirusu, bodajże, ale pewien nie jestem.
A co do astronomicznego wieku Noego i jemu podobnych, to albo jest to inna podziałka wiekowa (nasze 100=ich 1000 lat), albo kolejna bajka zmyślona przez pomyleńców piszących (lub przepisujących) Biblię.
Jak sama udowodniłaś, ci biedni rodzice nie pociągnęli by długo z 30 dzieciaków... No, chyba, że wtedy w jednym stadzie ludzi była tylko jedna para rozpłodowa i reszta miała obowiązek wyżywić ich potomstwo:p.
P.S. jesteś wierząca?
Tak by było tylko wtedy gdyby to 700 lat życia bylo wydłużone tak, że wydłużone byłyby wszystkie etapy: niemowlęcy, dziecięcy, młodzieżowy, młody, średni, starszy, starczy. Niekoniecznie proporcjonalnie do tego co aktualnie -z długością życia 70/80 lat.
Chodzi o to, że Biblia chyba nie wspomina ile wynosiły poszczególne fazy życia jak ludzie żyli po 700 lat, nie mówi nic szczególnego o niezwykłej dzietności i chyba nie wspomina o długo żyjących kobietach?
Mając np. 200 dzieci to trudno znać całą swoją rodzinę, współmałżonków dzieci, ich wnuki i prawnuki itp. Trudno znać nawet swoje potomstwo. Coś jak lwica, która odkarmiła swoje potomstwo i się nim dalej nie interesuje, a młode poszły sobie w świat...
Biblia nie wspomina chyba, że w gości do jakiegoś tam AAAXZa przyszło 150 synów i córek i 10 000 wnuków i 0,5 miliona prawnuków...? Chyba jakoś tak by to było?
Myślę, że "katolicy" w czasach starego testamentu nie stosowali produktów prezerwatopodobnych i żyli po bożemu z tym co "Bóg dał"!
Nie jestem wierząca, a coś na to wskazuje?