"zawsze mnie rozbrajała ta wiara w sukces.
i to w dobrym i złym tego słowa znaczeniu.
uważam ją za niebezpieczną naiwność.
mój nauczyciel z IF UW powiedział kiedyś mądre zdania:
dziś wszyscy uczą dzieci jak tu być lepszym i sukces odnieść...
jakby uczyli jak pomagać innym, to nikt by nie musiał sukcesów odnosić, bo zawsze znalazłby oparcie u życzliwych ludzi. czyli nasza cywilizacja wychowuje sobie pokolenie psychopatów.
komentarz mój:
oto prawdziwe myślenie socjalistyczne, bez wpierdalania tam jakiegoś zajebanego "państwa" by "pomagało" ludziom. jak mamy społeczeństwo psychopatów, to faktycznie trzeba jakiejś instytucji do pomagania słabszym, bo psychopaci sobie na to nie pozwolą...
tu ujawnia się prawdziwy sens słów Jeszuy Ibn Josifa: "jedni drugim brzemiona noście". "
Słowa Idioty, co prawda z forum EH, ale warte tego aby je tu umieścić.
i to w dobrym i złym tego słowa znaczeniu.
uważam ją za niebezpieczną naiwność.
mój nauczyciel z IF UW powiedział kiedyś mądre zdania:
dziś wszyscy uczą dzieci jak tu być lepszym i sukces odnieść...
jakby uczyli jak pomagać innym, to nikt by nie musiał sukcesów odnosić, bo zawsze znalazłby oparcie u życzliwych ludzi. czyli nasza cywilizacja wychowuje sobie pokolenie psychopatów.
komentarz mój:
oto prawdziwe myślenie socjalistyczne, bez wpierdalania tam jakiegoś zajebanego "państwa" by "pomagało" ludziom. jak mamy społeczeństwo psychopatów, to faktycznie trzeba jakiejś instytucji do pomagania słabszym, bo psychopaci sobie na to nie pozwolą...
tu ujawnia się prawdziwy sens słów Jeszuy Ibn Josifa: "jedni drugim brzemiona noście". "
Słowa Idioty, co prawda z forum EH, ale warte tego aby je tu umieścić.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN