CreatedMind napisał(a):Niektórzy niby dostają dziesiątki dziewic od Allacha za wysadzenie siebieNiektórzy po prostu czynią zło
Cytat:Dla "skompresowanego" twierdzeniami ze trzeba zabijać niewiernych Islamisty zabijania ich postrzegają jako Dobro.Dobrem nie jest ich zabijanie (chociaż tym psychopatom się to podoba), gdyż islam o dziwo podobno zakazuje zabijania lecz to czemu ono służy - interes (zapewnienie przetrwania i ochrona) ummy muzułmańskiej, w oparciu o terror (forma walki). To oczywiście brudna polityka, manipulacja co prowadzi do takich kwiatków, podobnie jak krucjaty. Ale czy to jeszcze jest filozofia? Czy być może próba podporządkowania etyki polityce?
Cytat:Pamiętam filmiki z gdzie widać jak kroją gardło leżących żołnierzy i krzyczą w podnieceniu Allah Hakbar jak by tylko żyli żeby podrzynać gardła niewiernych.Świadomość dobra i zła, nie warunkuje w człowieku chęci czynienia dobra. Pozwala nam jedynie na określenie czegoś mianem dobra i zła, niezależnie od subiektywnych zapatrywań różnych podmiotów.
(i nawiasem mówiąc nie robili tego "profesjonalnie" tak jak by nie chcieli za szybko zabić ofiary.)
Źli ludzie, zło występuje w każdej zbiorowości i przybiera różne szaty w celu zmylenia innych, a najlepiej przedstawieniu siebie jako nie-zło. Relatywizm etyczny wręcz sprzyja tego typu postawom, a przynajmniej nie powoduje ich negacji, co z punktu widzenia etyki, która wskazuje jak powinno się żyć aby być dobrym, czyli prowadzić dobre życie, co przekłada się na korzyści dla podmiotów objętych danym systemem etycznym, jest oczywiście złem.
Czynić zło będąc przekonanym, że czyni się dobro, czyż to nie najwyższa forma bycia zwodzonym? A czasami po prostu opłacalne/korzystne (dobro subiektywne) jest dla podmiotu czynienie zła i tyle.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL