CreatedMind napisał(a):Większość z nich nawet musi nie przeczytała Coranu tylko są przedmiotem w rekach kogoś innego.
Ale kompresja ideologiczna myślę ze może zdziałać cuda.
Np.teraz Polske najeżdżają mudżahedini wiesz ze musisz ich zabijać ale wiesz ze mimo wszystko zabijanie jest złe zgadzasz się?
Kiedy już i jeżeli się przyzwyczaisz do tego zabijania ich możliwe ze nie będziesz się zastanawiał i będziesz to (razem z tym czego to prowadzi) po prostu spostrzegał jako dobry uczynek.(tym bardziej jak ktoś ci będzie gratulował za zabijanie.)
Dla mnie bez zła dobro nie może nawet istnieć a ich wspólne działanie może prowadzić do równowagi.
Ale nie kminjy tutaj nad moimi osobistymi poglądami.
Tak jeszcze sobie myślę niektórzy samobójcy zaczynają postrzegać życie jako złe i wtedy śmierć staje się dla nich dobra
Niektórzy filozofowie skłaniają się ku twierdzeniu, że etyka powinna obejmować jedynie podmioty zdolne do refleksji etycznej.
Twój ostatni przykład skojarzył mi się z Holbachem (śmierć jako wybawienie od udręk życia), który w dziele System natury przedstawił również złożony system etyczny, z którego wytworzył zręby moralności ateistycznej. Zresztą pełny tytuł mówi sam za siebie: The System of Nature or, the Laws of the Moral and Physical World
http://en.wikipedia.org/wiki/The_System_of_Nature
Do wcześniejszych dyskusji pozwolę sobie dodać z wiki:
Celem etyki jest dochodzenie do źródeł powstawania moralności, badanie efektów jakie moralność lub jej brak wywiera na ludzi oraz szukanie podstawowych przesłanek filozoficznych, na podstawie których dałoby się w racjonalny sposób tworzyć zbiory nakazów moralnych. Poglądy etyczne przybierają zwykle formę teorii, na którą składa się zespół pojęć i wynikających z nich twierdzeń, na podstawie których można formułować zbiory nakazów moralnych. Teorie etyczne mogą być zarówno próbą udowadniania słuszności funkcjonujących powszechnie nakazów moralnych, jak i mogą stać w ostrej opozycji do powszechnej moralności, kwestionując zasadność części bądź nawet wszystkich aktualnie obowiązujących w danym społeczeństwie nakazów.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL