Rexerex napisał(a):Mogłaby zaistnieć religia, której członkowie wierzyliby, że zabicie drugiego człowieka jest dobre ponieważ po śmierci czeka na niego lepsze życie, bo "co jest złego w tym, że komuś podaruję szczęście?".
religia
1. «zespół wierzeń dotyczących istnienia Boga lub bogów, pochodzenia i celu życia człowieka, powstania świata oraz w związane z nimi obrzędy, zasady moralne i formy organizacyjne»
2. «nauka religii jako przedmiot w szkole; też: lekcja tego przedmiotu»
etyka
1. «ogół zasad i norm postępowania przyjętych w danej epoce i w danym środowisku»
2. «nauka o moralności»
Jeżeli WIERZĄCY wierzą, że pozbawienie życia innego członka danej sekty jest dla nich wszystkich dobre, a ofiara świadomie decyduje się i pragnie śmierci, to zwyczajnie znaczy, że przedkładają wiarę oraz opacznie rozumiane dobro subiektywne nad dobro w ogóle. Mało mamy podobnych przypadków?
PS. Nietzschego czytałem parę dobrych lat temu, praktycznie wszystkie jego dzieła przełożone na język polski, w tym: Poza dobrem i złem, Z genealogii moralności.
Nietzsche w przezwyciężaniu człowieka, w jego nadczłowieku tworzy nową etykę, mniej lub bardziej świadomie, jednakże pozbawioną obłudy, czystą i wyższą niż zakłamana etyka człowieka. Amoralizm jest również systemem etycznym, systemem nadczłowieka, różnym od systemu człowieka, w którym zawiera się większość tego, co sztuczne, zakłamane, negatywne.
Cytat:Niewiele byłoby zła na świecie, gdyby nie można go było popełniać w imię dobra.Każdemu złemu zależy na tym aby innych oszukać, podszywać swe czyny pod dobro, które dobrem nie jest, a określić to może jedynie system obiektywny - etyka.
-Marie von Ebner-Eschenbach
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL