Cytat:Nie wyabstrahujesz czerwieni z jabłka. Równie dobrze mógłbyś wyabstrahować z kubka Amerykę Północną. Nie udawaj, że nie wiesz co znaczy abstrahować.abstrahowanie (od ab-(s)traho - odrywam) czynność myślowa polegająca na wydzieleniu jakiejś cechy (lub innej kategorii niesamoistnej) z jakiegoś bytu i traktowanie jej jako abstrakcji czyli pozaczasowego "ekstraktu bytowego". przykłady: czerwień w ogóle abstrahujemy z tego oto pomidora (jabłko już zjadłem); pojęcie "koń" abstrahujemy z jakiejś szkapy itd.
nie lubię korepetycji przez internet robić.
Cytat: Czemu cierpienie w ogóle miałoby być złe?znów nie rozumiem pytania...
a czemu jest coś raczej niż nic? czemu jestem sobą? czemu cierpienie jest złe, a nie dobre? ba! lepiej by było jakby cierpienie było dobre bo tyle go w świecie a przyjemności tak niewiele. ja bym się chętnie zamienił...
Cytat:I czemu nie mogę sobie winić grawitacji i kląć na nią przez to?a możesz!
tylko to głupie potwornie...
Cytat:Więc jak w końcu odróżniasz, czy ocena (to nadanie wartości faktowi) jest właściwe lub nie.ja oceniam swoim sumieniem, bo nic innego nie mam. a wartości przyjmuję jako coś co w ogóle umożliwia mi dokonywanie tych ocen. tak samo jak Kant przyjmował te swoje postulaty, tylko, że ten przyjął dziwne pewniki (że sprawiedliwość musi zwyciężyć... a wała!).
Cytat:Prze bardzo: nieuzasadnione niczym fantazje. Jeśli chcesz usłyszeć ode mnie coś innego to musisz się o uzasadnienie jednak postarać.czy sugerujesz, że takie rzeczy jak opisana się nie zdarzają?
co kolega twierdzi, a czemu przeczy, bo się pogubiłem...?