Cytat:No zgadza się. Byt jabłko nie posiada obiektywnie cechy jaką jest barwa czerwona, więc jej z niego nie wyabstrahujesz. O to mi chodziło. Jakiś błąd w tym widzisz?masę z patyka też da się wyabstrahować. to nie ma znaczenia, czy pojęcie jest subiektywne (intuicyjne) czy obiektywne (czyli teoretyczne), więc twoja uwaga jest poza tematem.
Cytat:Ja nie rozumiem o czym właściwie mówisz kiedy piszesz o tym dobru, czy złu, ale to mniejsza o to.piszesz to serio, czy dla wzmocnienia efektu retorycznego? czy nie rozumiesz tych pojęć, czy tego jak ja się nimi posługuję? tak się nimi większość ludzi posługuje, poza tymi, którzy utknęli w jakimś zabobonie filozoficznym.
Cytat:Cierpienie przyjmujesz jako wartość negatywną jak rozumiem?cierpienie nie jest wartością, tylko przykrym odczuciem istoty czującej. to co powoduje cierpienie ma wartość negatywną (o ile nie zapobiega innemu, większemu cierpieniu).
Cytat:Nie właśnie z powodu powyższego?sory... nie rozumiem kompletnie.
tak się zżymałeś jak pisałem o analizowaniu uczuć a tu teraz wychodzi , że jak się walniesz w głowę to siadasz i zaczynasz interpretować...
mam wrażenie, że nie bardzo wiesz co to znaczy "interpretować". bodźców się nie interpretuje.
Cytat:Bo?to sobie zostaw na pracę domową.
Cytat:Tylko co Ci do cholery do łba wpadło żeby je za obiektywne uznawać, hę?bo jak bez tego coś ocenić jako dobre lub złe (a nie dobre dla mnie czy dla moich ziomów)?
teoria mówiąca, że człowiek projektuje te wartości na stany rzeczy prowadzi do strasznych komplikacji i w zasadzie nic teoretycznie nie tłumaczy (poza tym, że daje poczucie wyjątkowości, ale nie o to chodzi w filozofii - od tego są narkotyki).
Cytat: Pytam cię jakim cudem obiektywnym może być coś co powstało na bazie subiektywnej ocenyale to, że "powstało na gruncie" to jest twoje urojenie do tego jeszcze obarczone błędnym kołem: najpierw oceniam wartość której tam w środku nie ma, a potem przyznaję tą wartość... to dziwaczne.
Cytat:Ja do tegoczyli sądzisz, że nikt się nie przejmuje losem obcych sobie ludzi z powodu tego co na nich spadło?
można to przyjąć, ale contra factum.