Pan Zbigniew napisał(a):To coś jak "kim jest katolik"- katolikiem wyznania rzymsko-katolickiego :lol2:Masz rację, wykasowałem jeden akapit przed wysłaniem stąd została odpowiedź na pytanie jakie jest a nie czym jest.
Państwo to organizacja w której podmiotami są obywatele - nie teiści, nie ateiści, nie fanatycy, ani antyklerykałowie. Obywatele.
Cytat:1. Dlatego ,że te prawa są w posiadaniu każdego obywatela, antyklerykalne pojękiwania traktuje jako przejaw ideologicznej histerii.Co ty z tymi antyklerykałami? Krzywdę ci jakąś zrobili? Dla mnie to taka sama ekstrema jak teiści chcący zrobić z Polski kraj wyznaniowy.
Cytat:Dlatego cenię sobie, że mamy konstytucję, w której stoi, że nie jest to tylko kraj demokratyczny wszak czysta demokracja to tyrania większości.
2.Wystarczy zmiana konstytucji za pomocą większości i praw nie ma. I na co się powołasz ,jeżeli mówisz o demokratycznym państwie prawnym, gdy nie masz podstawy prawnej, która znika wraz z zapisem konstytucyjnym? (to taki mały absurdzik demokracji).
Żadne prawo nie jest absolutne i wieczne. Zmienią konstytucję? Wtedy nie będę mógł powiedzieć, że jest to demokratyczne państwo prawne, ba nie powiem, że jest to moje państwo i będę je zwalczał jak okupanta.
Art.1. Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli.
Jak zmienią aż tak konstytucję, nich zmienią też i nazwę, bo nie będzie to już rzecz pospolita, czyli dobro wspólne.
Cytat:3.No to odpowiedzmy sobie co to jest zasada demokratycznego państwa prawnego ...Zasada równości wobec prawa - tego mi zabrakło w Twoim spisie.
Nie dziwi mnie brak poszanowania praw mniejszości, bo najpierw trzeba by ustalić czym są te prawa.
I już masz prawa mniejszości, jak widać słowo mniejszość nie musi paść.
"Zasada ta ujęta jest w art. 32 konstytucji i głosi, że wszyscy są wobec prawa równi i wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Z zasadą równości wobec prawa wiąże się zasada niedyskryminacji zgodnie z którą nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. W sferze stosowania prawa zasada równości wobec prawa sprowadzana jest do wymogu niedyskryminacji."
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.