Hontza napisał(a):Choć jest to wówczas zawiła gierka polityczna jednak całkiem logiczna.Eee tam, zaraz zawiła. Prosta jak budowa cepa. Podwyżkę VAT już tym sposobem upchnęli.
Cytat:No właśnie wiem, więc skoro go się i tak nie przestrzega to po co wypisujemy czego oni tam nie łamią, skoro nawet rząd się tym łamaniem nie przejmuje.I w tym jest problem nie ma egzekucji prawa i dlatego jest łamane.
Cytat:Tak jak było o tym zakazie nielegalnych zgromadzeń co Rexerex pisał.Nie ma zakazu nielegalnych zgromadzeń. Jest wymóg zgłoszenia zgromadzenia, choćby po to, by miasto mogło zapewnić bezpieczeństwo. Miasto nie bardzo może odmówić takiemu wnioskowi. W końcu mamy wolność zgromadzeń.
Dla Zbigniewa: Czy Lech Kaczyński jako prezydent Warszawy odmawiając/zakazując parady gejów tylko inaczej interpretował prawo, czy po prostu ordynarnie łamał prawo (pod osłoną zamówionej interpretacji) bo tak mu politycznie pasowało i dawało plusy w elektoracie?
Pan Zbigniew napisał(a):Jeżeli w ten sam sposób będzie działał urzędnik wykonujący prawo to będziemy mieć jeden wielki luz decyzyjny, bo każdy będzie ją rozumował po swojemu w odniesieniu do różnych sytuacji.Są również przypadki niespójnego lub niejasnego prawa jak na całym świecie.
Tyle, że u nas najpierw coś chce się robić a potem się szuka wygodnego dla siebie paragrafu a jak takiego nie ma, to zamawia się wygodną dla siebie interpretację lub wręcz się je łamie. Celem nadrzędnym jest wola urzędnika a nie postępowanie zgodnie z prawem. To kwestia kultury prawnej i stosowania prawa a nie jakości prawa.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.