Palmer Eldritch napisał(a):Dokładnie tak. Ceremonie typu "pokropek" są kolorytem naszego kraju. Nikt od nich nie umiera, nikt przez nie nie jest bezrobotny. Polska ma masę poważnych problemów, księża nimi nie są.
Na wstępie zaznaczam: nie mam nic przeciwko powyższej ceremonii, w końcu to kaplica pałacowa. Odniosę się tylko do problemu ogólnego.
Ja mógłbym powiedzieć: "Ceremonie typu "parady gejowskie" są kolorytem miasta Warszawa. Nikt od nich nie umiera, nikt przez nie nie jest bezrobotny. Polska ma masę poważnych problemów, geje nimi nie są.", a mimo to są ludzie, którzy się na nie nie zgadzają. Mam na przykład na myśli ciebie.
Zapraszanie księży na każdą uroczystość państwową, czy to otwarcia nowej nitki autostrady, czy też rozpoczęciem roku wielkim problemem nie jest. Bezrobocie, rosnące podatki czy zadłużenie państwa są poważniejszymi problemami do zajmowania. Nie znaczy to jednak, że nie jest to problemem w ogóle, i że nie godzi się to z hasłami o świeckości państwa i rozdziałem Kościoła od niego. Nie chodzi tu może o żywotne sprawy gospodarcze, od których zależy los Polski, ale o ideę i prostą uczciwość sumienia. Jak to się mówi, "dupa nie szklanka", ale ja na przykład nie chcę żyć w kraju, który oddaje swoją nie-szklankę w zamian za cukierki, które dostaje od Kościoła.
EDIT
Jestem pewien, że taki wątek już istnieje. Czy jakiś mod nie mógłby zrobić ciach ciach?
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]