Uparty jesteś. Ponieważ jednak nie możesz zaprzeczyć, że człowiek to coś wiecej niż jego ciało - a warzywo to własnie tylko ciało - więc musisz przyznać, że warzywo czlowiekiem nie jest. Albo się okłamywac.
Przytoczę jeszcze jedną autentyczne zdarzenie, które wydało mi się ciekawe.
Pewna młoda jeszcze Kalifornijka, której nazwiska niestety nie znam, zapadła w śpiączkę. Jak to bywa w takich przypadkach, podłączono ją do odpowiedniej aparatury podtrzymującej procesy życiowe do czasu, kiedy aktywnosć wykaże pień mozgu, a może nawet i kora. Zazwyczaj tak bywa. Tym razem jednak nic takiego nie nastąpiło. Pacjentkę uznano za zmarłą, ponieważ jej mózg w całosci zamilkł na zawsze. Mimo to nadal ją odżywiano i dostarczano płyny, ponieważ kobieta była w 5 miesiącu ciąży, a przyszłe dziecko nadal żyło. Jej funkcje fizjologiczne podtrzymywano trzy miesiące, a potem przeprowadzono cesarskie ciecie. Po wszystkim pozwolono jej ciału umrzeć. Odłączono ją od respiratora. Lecz nie uśmiercono jej, ponieważ już była martwa. Martwa kobieta "donosiła" i "powiła" żywe dziecko.
Przytoczę jeszcze jedną autentyczne zdarzenie, które wydało mi się ciekawe.
Pewna młoda jeszcze Kalifornijka, której nazwiska niestety nie znam, zapadła w śpiączkę. Jak to bywa w takich przypadkach, podłączono ją do odpowiedniej aparatury podtrzymującej procesy życiowe do czasu, kiedy aktywnosć wykaże pień mozgu, a może nawet i kora. Zazwyczaj tak bywa. Tym razem jednak nic takiego nie nastąpiło. Pacjentkę uznano za zmarłą, ponieważ jej mózg w całosci zamilkł na zawsze. Mimo to nadal ją odżywiano i dostarczano płyny, ponieważ kobieta była w 5 miesiącu ciąży, a przyszłe dziecko nadal żyło. Jej funkcje fizjologiczne podtrzymywano trzy miesiące, a potem przeprowadzono cesarskie ciecie. Po wszystkim pozwolono jej ciału umrzeć. Odłączono ją od respiratora. Lecz nie uśmiercono jej, ponieważ już była martwa. Martwa kobieta "donosiła" i "powiła" żywe dziecko.
Pomyśl tylko-tryliony organizmów kręcących sie dokoła, każdy pod hipnotycznym działaniem jedynej prawdy, wszystkie te prawdy identyczne i wszystkie logicznie sprzeczne ze sobą: Moje dziedziczne tworzywo jest najważniejszym tworzywem na Ziemi; jego przetrwanie usprawiedliwia twoją frustrację, ból, a nawet śmierć. I ty jesteś jednym z tych organizmów, i przeżywasz swoje życie w niewoli logicznego absurdu.
R.Wright [i]Moralne zwierzę
R.Wright [i]Moralne zwierzę