Argen napisał(a):Mówisz, że tylko kopią, ale nie rozumiem dlaczego. Czym stan rozbicia mózgu na atomy różniłby się od czasowej nieaktywności mózgu (głównie mowa o częściach odpowiedzialnych za świadomość). I w tym i w tamtym przypadku przez określony okres czasu świadomość jest po prostu wyłączana, a potem wskutek powrotu zasilania do układu zostaje przywracana. Jeden i drugi stan w zasadzie niczym się nie różni, bo nie możesz powiedzieć, że układy się zmieniają. Po prostu są przez jakiś czas nieaktywne.Proponuję Tobie, abyś wykonał sobie eksperyment. Zrób dzisiaj wyjątek i wieczorem nie wyłączaj komputera tak jak to zwykle robisz, tylko weź młotek do ręki i zdeaktywuj komputer rozbijając go na luźne atomy.
Być może nie będzie Cię przez pewien czas na forum, ale może zrozumiesz różnicę

Jak widać powyżej, oba stany różnią się tym, że w pierwszym badany przedmiot (np. mózg) nie istnieje, a w drugim istnieje, ale został zdeaktywowany.
Aby w pierwszym przypadku "funkcje mózgowe" mogły ponownie zaistnieć, trzeba znowu zbudować mózg. Skoro mózg będzie budowany od zera, atom po atomie, to znaczy, że budujemy jego kopię. Z tym, że kopia to nie jest dobre określenie, bo taka kopia będzie identyczna z oryginałem. Dlatego lepiej będzie użyć słowa: egzemplarz lub instancja. Czyli budując nowy (identyczny) mózg, zbudowaliśmy nową instancję obiektu według określonego planu czy szablonu (sporządzony wcześniej backup mózgu).
Ja reprezentuję "szkołę rozważań", która mówi o tym, że nawet jeżeli zbudujemy kopię jakiegoś obiektu, z wymaganą dokładnością, to i tak nie możemy skopiować pozycji w czasoprzestrzeni. To znaczy możemy zbudować nowe identyczne mózgi, ale tylko w innym miejscu w przestrzeni i/lub w innym czasie. A więc mózgi, które powstaną, pomimo identyczności, będą stanowiły nowe fizyczne obiekty. Mózgi z fałszywymi wspomnieniami.
Samo zjawisko deaktywacji i późniejszej reaktywacji działania świadomości nie ma dla mnie większego znaczenia, ponieważ dla mnie mózg to przedmiot, który dzięki swojej budowie, zajmuje się przetwarzaniem informacji. Jeżeli zaistniała jakaś przyczyna, która uniemożliwiła realizowanie funkcji przetwarzania informacji, to po wyeliminowaniu tej przyczyny, przedmiot ten wróci do realizowania przetwarzania danych (jeżeli nie powstały żadne uszkodzenia).
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!