NotInPortland napisał(a):A dla mnie jest taka różnica, że kopie płyt zajmują inne miejsce w czterowymiarowej czasoprzestrzeni.
Dla mnie to już jedynie implikacja.
NotInPortland napisał(a):Upewnię się: nie - w sensie, że nie masz nic przeciwko temu, aby ktoś Cię teraz zamordował i w ciągu godziny zmontował z tych samych atomów Twojego zastępcę?
Ja mam inne kryteria niż Ty o czym dobrze wiesz. Przyjmując Twoje które utożsamiają człowieka z układem odpowiedź byłaby twierdząca.
NotInPortland napisał(a):Czyli prawie taka maszyna czasu do podróży w przyszłość.
Można tak to nazwać.
NotInPortland napisał(a):Według zadanego projektu zbudowano statek S1 - żaglowiec. Po iluś tam latach jego użytkowania, poszczególne jego elementy zaczynają się zużywać. Statek wrócił do warsztatu w porcie i wymieniono zgnity, popękany maszt na nowy. Po pewnym czasie trzeba było wymienić pokład. I tak w ciągu kilku lat w statku tym wymieniono na nowe wszystkie jego elementy. W tym momencie statkowi nadajemy nazwę S2.
Pytanie 1.1: Czy statek S2 to ciągle ten sam statek co S1?
Okazuje się, że ktoś wpadł na pomysł, aby ze zdemontowanych, starych elementów statku S1, znajdujących się w warsztacie portowym, zbudować według oryginalnego projektu statek. Tak też zrobiono i statek otrzymał nazwę S3.
Pytanie 1.2: Czy statek S3 to ten sam statek co S1?
Pytanie 1.3: Czy statek S3 to ten sam statek co S2?
Żaden ze statków nie spełnia koniecznego kryterium, aby być tym samym statkiem, (przynajmniej koniecznego wg mnie), więc nie. Każdy ze statków będzie wykorzystywał inne materiały podczas rekonstrukcji.
NotInPortland napisał(a):Czy właściciel statku S1 jest również prawowitym właścicielem statku S2 i policja powinna mu go zwrócić?
Właściciel powinien otrzymać odszkodowanie od osoby, która odpowiada za bezprawne naruszenie jego własności.
NotInPortland napisał(a):Pytanie 1.4: Czy właściciel statku S1 jest również prawowitym właścicielem statku S2 i policja powinna mu go zwrócić?Tak. Jako odszkodowanie. Oczywiście nie poprzestawać na tym jeżeli wartość statku S2 nie przekracza wartości statku S1 o sumę określoną na podstawie obowiązującego prawa. Właściciel powinien mieć również wybór co do formy odszkodowania, ale to już moja osobista opinia.
NotInPortland napisał(a):Pytanie 1.5: A może policja powinna wkręcić właścicielowi S1, statek S3?
Być może. Właściciel musi uzyskać odszkodowanie rekompensujące poniesione przez niego straty. To wszystko.
NotInPortland napisał(a):Pytanie 2: Czy można wejść dwa razy do tej samej rzeki, skoro poszczególne egzemplarze molekuł wody płyną w jedną stronę i w końcu tą rzekę opuszczają?
Nie chyba, że masz zapis wszystkich molekuł, które się w niej wówczas znajdowały i możliwości, aby ją na jego podstawie odtworzyć.
NotInPortland napisał(a):Nie.
- Pytanie 3: Czy topór, któremu z biegiem lat wymieniano naprzemiennie ostrze oraz uchwyt kilka razy, to ciągle ten sam topór?
- Pytanie 4: W skarpecie zrobiła się dziura. Naszyto w tym miejscu łatkę. Z biegiem czasu, w skarpecie tworzyły się następne dziury, które zamykano kolejnymi łatkami, aż w końcu skarpeta składała się tylko z łat. Czy to ciągle ta sama skarpeta?
- Pytanie 5: Monika ma 5 lat. To mała dziewczynka. Mija 55 lat i Monika jest teraz 60-letnią kobietą i w ogóle nie przypomina fizycznie tej małej dziewczynki. Czy mała Monika i 60-letnia kobieta, która z niej wyrosła to ta sama osoba? Żywy organizm ciągle zastępuje większość starych komórek nowymi, egzemplarze atomów i molekuł, biorących udział w tym procesie, ciągle się zmieniają. Średni wiek komórek 60-letniej Moniki to 10 lat.
NotInPortland napisał(a):Pytanie 6: Zespół muzyczny Sugababes został założony w roku 1998 i tworzyły go: Keisha Buchanan, Mutya Buena oraz Siobhan Donaghy. W roku 2001 z zespołu odeszła Siobhan Donaghy, a w jej miejsce pojawiła się Heidi Range. W roku 2005, Amelle Berrabah weszła do zespołu zamiast Mutya Buena. Ostatnia z pierwotnych założycielek zespołu, Keisha Buchanan odeszła w roku 2009. Nową członkinią została Jade Ewen. Czy można mówić, że zespół Sugababes nadal istnieje, jeżeli w jego składzie doszło do takich zmian?
Zespół Sugababes nadal istnieje skoro istnieje zespół pod tą nazwą.
NotInPortland napisał(a):Pytanie 7: Czy i w których punktach doprowadzono do śmierci pacjenta?
W d i e. Tak przynajmniej widzę konsekwencję utożsamienia człowieka z układem.
NotInPortland napisał(a):Pytanie 8: Co właściwie decyduje o tym, że dwa obiekty można uznać za takie same?
Pochodzenie atomów i to jaką strukturę budują. Innymi słowy jeśli mamy przedmiot X, który rozbijemy na atomy, a następnie ponownie złożymy to dla mnie to jest ten sam przedmiot.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
K.Bunsch