pitush napisał(a):Cześć,Ależ apostazja jest wystąpieniem z KRK bo czymże rozni sie procedura episkopatu od procedury proponowanej na portalu "wystap"?
APOSTAZJA - czyli to co kościółek łaskawie podetknął wszystkim tym, którzy z niego chcą wystąpić - to rzeczywiście składanie hołdu klerowi. Tylko że, po pierwsze - księżunio w tej chwili chętnie się zgodzi na to, bo pokazuje swoją władzę i uzależnienie od tego a po drugie - NIE JEST JUŻ ONA ZGODNA Z PRZEPISAMI WATYKANU, więc dokonując apostazji rzeczywiście pokazujesz proboszczowi jaki jest ważny, w wielu przypadkach jeszcze trzeba mu za to zapłacić. A później okaże się, że wcale nie jest nikt wykreślony, bo postępowanie było niezgodne z aktualnym stanem przepisów. Mydlenie oczu.
No i jeszcze raz zwracam uwagę - APOSTAZJA nie jest wystąpieniem z kościoła. Jeszcze raz polecam stronę http://www.wystap.pl poczytajcie trochę o tym co się dzieje a nie o tym co się mówi i pisze.
.
Tekst pisma ktory ja skierowalem jest zbiezny z tymi z "wystap" zawarte jest tam żądanie dokonania wpisu o wystapieniu z KRK, jest tam zawarte też zastrzezenie co do wykorzystania danych osobowych (aczkolwiek mnie osobiscie to nie rusza ze ksiadz nagłośni przy tej okazji temat apostazji, mnie powiedział ze beda sie za mnie modlić...) jednak zdaje sobie sprawę że dla większości osób to jest problem istotny.
Efektem w obydwu procedur jest dokonanie adnotacji w księdze chrztu...
Procedura z "wystap " nie gwarantuje żadnej ochrony danych osobowych, jesli ksiądz sie nimi posłuzy to dalszy ciag bedzie bez rożnicy w obydwu przypadkach albo sąd albo odpuszczasz temat.
Co do składania holdu klerowi?
Powiedziabym że jest na odwrot to ci wystraszeni perspektywą ostracyzmu ze strony katolickiej ( że nie wspomne o "przyjacielskim obstrzale") hołdują klerowi, mało tego niektórzy próbują dorabiać do tego pokrętne usprawiedliwienia ubrane w jakieś ideologie.
Zrozumiałą rzeczą wydaje się powiedziec: Ja tego nie zrobię bo się obawiam skutkow ze strony rodziny i otoczenia. Ale po co zakłamane wykręty? Zeby wykazać ze sie jest lepszym niż się jest w rzeczywistości?
[SIZE="1"]Człowieku żyj i pozwol żyć bliźniemu swemu.
Czesław Szymoniak[/SIZE]
Czesław Szymoniak[/SIZE]