Czytam "The Magic of Reality" Dawkinsa, w oryginale. Książka w sumie skierowana do dzieci, ale co mi tam. Taki fajny cytacik:
Formuła książki jest prosta: jest kilkanaście rozdziałów, ich tytuły to zwykle pytania. Dawkins najpierw przedstawia mity związane z danym tematem, a potem mówi, jak jest naprawdę. Tytuły rozdziałów: czym jest rzeczywistość, a czym magia; kto był pierwszym człowiekiem; czemu jest tyle rodzajów zwierząt; z czego są zrobione rzeczy; czemu mamy dzień, noc, zimę, lato; co to jest słońce; co to jest tęcza; gdzie i jak wszystko się zaczęło; czy jesteśmy sami; co to jest trzęsienie ziemi; czemu dzieją się złe rzeczy; co to jest cud. Mnóstwo obrazków. Książkę zamyka akapit (który pozwolę sobie przetłumaczyć):
Dawkins napisał(a):As it happens, we know that lots of fiction has been made up about this particular preacher called Jesus.
Formuła książki jest prosta: jest kilkanaście rozdziałów, ich tytuły to zwykle pytania. Dawkins najpierw przedstawia mity związane z danym tematem, a potem mówi, jak jest naprawdę. Tytuły rozdziałów: czym jest rzeczywistość, a czym magia; kto był pierwszym człowiekiem; czemu jest tyle rodzajów zwierząt; z czego są zrobione rzeczy; czemu mamy dzień, noc, zimę, lato; co to jest słońce; co to jest tęcza; gdzie i jak wszystko się zaczęło; czy jesteśmy sami; co to jest trzęsienie ziemi; czemu dzieją się złe rzeczy; co to jest cud. Mnóstwo obrazków. Książkę zamyka akapit (który pozwolę sobie przetłumaczyć):
Dawkins napisał(a):Cuda, czary i mity – mogą być zabawne i świetnie się z nimi bawiliśmy na kartach tej książki. Wszyscy lubią dobre opowieści i mam nadzieję, że spodobały wam się mity, którymi zaczynałem większość rozdziałów. Ale tym bardziej mam nadzieję, że w każdym rozdziale podobała wam się nauka, którą opisywałem po mitach. Mam nadzieję, że zgodzicie się, że prawda ma swoją własną magię. Prawda jest bardziej magiczna – w najlepszym i najbardziej ekscytującym znaczeniu tego słowa – niż jakikolwiek mit, wydumana tajemnica czy cud. Nauka ma swoją własną magię: magię rzeczywistości.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe