Ignazzio napisał(a):A do czego używa się medytacji?? Wiele zastosowań, wiele odpowiedziMedytacja ma realny wpływ na psychikę i na cały organizm. Już Jung dostrzegał psychologiczny aspekt buddyjskich praktyk, mimo iż bazował na buddyzmie tybetańskim który słynie z olbrzymiej dozy rytualizmu. Z tego co mi wiadomo w dzisiejszych czasach większość technik daleko wschodnich medytacji zostało przebadanych i w sporej mierze potwierdzono ich skuteczność. Oczywiście należy zachować sceptycyzm i badać je dalej bo wciąż można się wiele dowiedzieć o nas samych, jednak nie sądzę żeby rozsądnym było lekceważenie medytacji jako bezproduktywnej formy spędzania czasu gdyż nauka zachodnia już dawno potwierdziła iż w przeciwieństwie do modlitwy, medytacja ma realne efekty. Inna sprawa gdy ktoś próbuje wmówić ludziom że posiadł jakieś cudowne moce ze względu na to iż długo medytował. Efekt Phowa wydaje mi się być mało, ale jednak, prawdopodobny.
Zero konkretow, tak jak sie spodziewalem.
Sprobujesz jeszcze raz?

Medytacja ma realny wpływ na psychikę i na cały organizm. Już Jung dostrzegał psychologiczny aspekt buddyjskich praktyk, mimo iż bazował na buddyzmie tybetańskim który słynie z olbrzymiej dozy rytualizmu. Z tego co mi wiadomo w dzisiejszych czasach większość technik daleko wschodnich medytacji zostało przebadanych i w sporej mierze potwierdzono ich skuteczność. Oczywiście należy zachować sceptycyzm i badać je dalej bo wciąż można się wiele dowiedzieć o nas samych, jednak nie sądzę żeby rozsądnym było lekceważenie medytacji jako bezproduktywnej formy spędzania czasu gdyż nauka zachodnia już dawno potwierdziła iż w przeciwieństwie do modlitwy, medytacja ma realne efekty. Inna sprawa gdy ktoś próbuje wmówić ludziom że posiadł jakieś cudowne moce ze względu na to iż długo medytował. Efekt Phowa wydaje mi się być mało, ale jednak, prawdopodobny.