Po raz pierwszy mam problem z infą i nawet nie wiem jak to ugryźć.
Muszę napisać w C++ program. O, takie mam zadanie:
Stworzyć plik tekstowy, w którym wiersze stanowiące komentarz rozpoczynają się od znaku #. W pozostałych wierszach umieszczone zostały wartości konfiguracyjne (czas, predkosc, sila). Plik opcje.cfg może mieć postać:
#komentarz1
czas 0.1
#komentarz 2
sila 99.4
#sd
# komentarz 3
predkosc 4.5
Napisać funkcję odczytującą wartości konfiguracyjne (czas, predkosc, sila) i wpisującą te dane do odpowiedniej struktury. Przydatne funkcje: fgets, sscanf.
Przyznam, że operacje na plikach to pierwsza rzecz z C++, której nie ogarniam, jeśli ktoś wie jak to zrobić - może przy okazji wytłumaczy? :<
Muszę napisać w C++ program. O, takie mam zadanie:
Stworzyć plik tekstowy, w którym wiersze stanowiące komentarz rozpoczynają się od znaku #. W pozostałych wierszach umieszczone zostały wartości konfiguracyjne (czas, predkosc, sila). Plik opcje.cfg może mieć postać:
#komentarz1
czas 0.1
#komentarz 2
sila 99.4
#sd
# komentarz 3
predkosc 4.5
Napisać funkcję odczytującą wartości konfiguracyjne (czas, predkosc, sila) i wpisującą te dane do odpowiedniej struktury. Przydatne funkcje: fgets, sscanf.
Przyznam, że operacje na plikach to pierwsza rzecz z C++, której nie ogarniam, jeśli ktoś wie jak to zrobić - może przy okazji wytłumaczy? :<
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2: