current napisał(a):Konflikt religia - ewolucja jest sztucznie przeniesiony z krajów anglosaskich gdzie spora część odłamów protestanckich faktycznie ma z tym problem. I w dużej mierze rozdmuchany właśnie poprzez wojujących ateistów - którzy na siłę wmawiają katolikom kreacjonizm bo z czymś takim bardzo łatwo walczyć. Natomiast na naszym gruncie praktycznie go nie ma a jeżeli już jakiś katolik ma problemy z teorią ewolucji nie wynika to z oficjalnego stanowiska KRK, który ewolucję całkowicie akceptuje tylko z własnych fantasmagorii.
Bardzo się cieszę, że nie tylko ja to dostrzegam. Mam nadzieję, że wybaczycie mi cytowanie samego siebie w tym wątku, ale kiedyś (w korespondencji ze znajomym) napisałem coś takiego:
Cytat:Ateista.pl stanowił, i wciąż w pewnym zakresie stanowi, kuźnię autentycznego polskiego ateizmu, nakreślonego w oparciu o naszą polską specyfikę i odpowiadającego polskiej historii, podczas gdy racjonalista.pl jedynie transmituje przekaz z zagranicy. Wystarczy spojrzeć na flagowy temat PSRu: ewolucja. Ewolucja, która w ostatnim dwudziestoleciu nie istniała w publicznym dyskursie i nie była przez nikogo z 'mainstreamu' podważana, jest przez tych ludzie zaciekle broniona, ale przed kim? Chyba oni sami nie byliby w stanie wskazać. Przypomina to wyważanie otwartych drzwi, co zawsze wygląda zabawnie, szczególnie jeśli jest uprawiane przez ludzi przekonanych o swojej intelektualnej wyższości.
I podtrzymuje to zdanie. To tu bije serce polskiego ateizmu
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay