Śmierć Szczurów napisał(a):Nie zrozumieliśmy się. Ja wiem co to jest tryb dokonany i niedokonany. Ja mówię o tym, że informacja, iż ktoś przeczytał jedną książkę na rok (w jakimś okresie czasu) nie mówi nam nic o tym jaka jest obecna sytuacja czytelnictwa i jego wpływ na znajomość języka. Co z tego, że przeczytali (kiedyś, bo nie mamy żadnego okresu podanego), skoro teraz może czytają więcej?
To już są niuanse. Mnie chodziło o to, że kiedyś przeczytali. Nie chodziło mi o to, co jest teraz.
Ale pewnie nie wyraziłem się wystarczająco komunikatywnie i stąd mogłeś odnieść takie wrażenie, faktycznie.
Zatem rzeczywiście (w kontekście, gdy czynność ma być niezakończona, a o to ci chodziło jak mniemam) lepiej napisać 'czytali'.
Ja jednak chciałem zwrócić uwagę na to, że książka jest 'przeczytana' i rzeczywiście moje zdanie może brzmieć dziwnie.
Zatem tak:
W ostatnim roku przeciętny Polak przeczytał tylko jedną książkę.
Jak widać, też popełniam błędy i się do nich przyznaję. Staram się pracować nad wyeliminowaniem ich.
Nie ma ludzi nieomylnych.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".