Palmer Eldritch napisał(a):Można spokojnie napisać "w Łodzi" i każdy wie o co chodzi: o nazwę miasta.
Też tak myślę. Mimo, że ktoś mógłby naprawdę mieszkać w łodzi. ^^ Zawsze można informację uzupełnić, ale mówienie/pisanie "miasto Łódź" i "kraj Polska" jest dosładzaniem dżemu.
Palmer Eldritch napisał(a):Ale jeśli piszemy adres internetowy, to ktoś nieobeznany mógłby stwierdzić, że zwrot "na ateiście.pl" oznacza konieczność wpisania w przeglądarce domeny "ateiscie.pl" i będzie miał problem, bo wyskoczy mu takie coś. Czyli adresy lepiej chyba pisać w mianowniku, choć to kompletnie nie po polsku.
Ktoś nieobeznany? :8O: Palmer, nie powinno być Polaków nieobeznanych z językiem polskim. ^^ To raz, a dwa, adresy podobnie jak i nazwiska zawsze piszemy (w takich wypadkach) w mianowniku. Mnie chodziło o to, że siedząc właśnie na Ateiście.pl i pisząc z kimś innym też właśnie siedzącym na Ateiście.pl, nie powinno się wtedy używać zwrotu "tu, na forum Ateista.pl", bo przecież oboje wiemy, że jesteśmy na forum, tak jak oboje będziemy wiedzieć, że mowa o mieście gdy powiesz, że jesteś z Warszawy*.
* Ciężko mi to przez "gardło" przechodzi, ale przecież muszę być obiektywna. ^^