Grzanka napisał(a):Ja idę w ideologię naukową, która nie stawia na pierwszym miejscu mojego widzimisię, tylko obraz świata poparty badaniami i dowodami oraz konsensusem badawczym.
Naukową tj. taką, która jest lansowana przez daną opcję światopoglądową? Sorry, wśród lekarzy do tej pory istnieje podział opinii w wielu kwestiach, nie tylko w tej.
Grzanka napisał(a):Zdefiniuj "problem z psychiką" i powiedz, jak należy traktować osoby z takim problemem.
W tym przypadku problemem jest to, że pewnym osobom wydaje się, że są innej płci niż się urodzili co jest bzdurą. I my, mężczyźni, i one, kobiety różnimy się. Mamy swoje wady i zalety. Inaczej patrzymy na świat, inaczej reagujemy na różne sytuacje, a jednak jest coś co sprawia, że mimo iż lubimy przebywać we własnych gronach to jednak na ogół potrzebujemy się nawzajem. Bo tak nas właśnie matka natura stworzyła.
Jak należy traktować osoby z takim problemem? Normalnie. Jeśli ktokolwiek bliski wyżaliłby mi się z takim problemem, starałbym się go namówić na konsultacje z psychiatrą. Kulturalnie przedstawić mój punkt widzenia i prawdopodobnie pokazać zalety danej płci. Bo mamy je i my, i kobiety. Jeśli jednak taka osoba zdecydowała się na tzw. zmianę płci to pozostałoby mi to tolerować co nie jest jednoznaczne z akceptacją i poparciem takiej decyzji.