Ann napisał(a):Nigdy nie ogarniałam, jak moi znajomi się z Czechami dogadują, dla mnie to co oni do mnie mówią to jest totalna czarna magiaWarum, Ann? Das ist doch leichter Sprache als Englisch.
Na poziomie komunikatywnym znam angielski, na podstawowym japoński, niemiecki potrafię nawet zrozumieć, ale nie ułożyć własną składną wypowiedź.

Katka napisał(a):Mówię po czesku, ale z błędami. I gorzej mi idzie pisanie niż mówienie - nigdy nie pamiętam o prawidłowych miejscach przy czarkach i haczkachKatko, to wytłumacz mnie laikowi, bo już głupieję.![]()
Natomiast jeśli ktoś ma ochotę na konwersacje po angielsku, rosyjsku, serbsku lub chorwacku, to zapraszam
Jak to jest? Jest język serbski i chorwacki. I nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie serbo-chorwacki. To mieszanina tych dwóch języków, czy chorwacki pisany cyrlicą? Ale po co wtedy nazywać go odrębnym językiem.
Ja chciałbym się nauczyć ukraińskiego. Podoba mi się to dźwięczne 'h' i brak akania.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".