Cytat:różnią się pod wieloma względami. nic odkrywczego. przeważnie wynika to z tego, że kurczowo trzymają się wyznaczonych dlań projektów kulturowych, które wychodzą z założenia że np. wśród specjalistów od szeroko pojętej mechaniki maszyn powinni dominować posiadacz'e jąder, a wśród specjalistów od spraw administracyjno-biurowych posiadacz'ki jajników
Po pierwsze, w ogóle nie o tym mówiłem, a wręcz zgodziłem się z Tobą, że trzeba patrzeć na każdego indywidualnie i rozpatrywać całe spektrum osobowości nie oglądając się na żadne kryteria "męskości" czy "kobiecości".
Po drugie, daruj sobie tą ciągłą wybujałą terminologię. Po co walisz takimi tekstami jak "posiadacz'e jąder" zamiast "faceci/mężczyźni" czy "posiadacz'ki jajników" zamiast "kobiety"? Tak się składa, że w języku polskim posiadaczy jąder na ogół nazywa się mężczyznami, a posiadaczki jąder kobietami i też używa się wobec tych osób odpowiedniej formy gramatycznej. Taki masz z tym problem z powodu swojej ideologii?
Cytat:nie znam wszystkich facetów. a jeśli jest tak jak piszesz, to doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak skutecznie społecznie jest to pokierowane i usankcjonowane.
Ja też nie znam wszystkich facetów. Jednak tak dla Twojej wiedzy - gdy badamy pewną "populację" statystycznie to aby zdobyć pewną wiedzę na jej temat nie trzeba wcale przebadać wszystkich osobników, a jedynie reprezentatywny, stosunkowo duży podzbiór.
Cytat:może po prostu nie wiesz, że poruszasz kwestie, które wynikają z procesu konstruowania ludzkiej psychiki (genderowania), kształtowanej rzekomo przez źródło, umiejscowione w okolicach ludzkich kroczy. stąd terminy płci przerzuciły sie na mózg, zmysły, psychikę i każdy narząd z osobna.
Mylisz się. To jakiej ktoś jest płci (biologicznej, dodam, dla Twej satysfakcji) ma wpływ na ogół na jego psychikę, a gdyby to była kwestia stricte kulturowa, jak starasz się mnie przekonać, to cechy statystycznie najczęściej występujące u mężczyzn czy kobiet byłyby różne w zależności od kultury. Jednak statystyczna nadreprezentacja pewnych cech u danych płci jest niezmiennikiem kulturowym.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/