Cytat:czyli że jak?
Np. tak, żeby zamiast mówić "posiadacz'ka jajników" mówić po prostu "kobieta".
Cytat:ja także je stosuje w cudzysłowie
W tym kontekście umieściłem te pojęcia w cudzysłowie z powodu tego, że w omawianym zdaniu odnosiłem się do pojęć "kobieta" i "mężczyzna", a nie do kobiet i mężczyzn, stąd cudzysłów. Nie było to spowodowane tym, że te pojęcia są dla mnie niejasne czy coś w tym stylu.
Cytat:wpierw wyjaśnij co masz na mysli pisząc o 'zainteresowaniu kimś'. widzę, że skończyły ci sie przykłady. liczyłom na coś co odbiega od relacji 'zensko-męskich', a zawiera się w specyfice którejś z płci bez odniesienia do opozycyjnej.
Chodzi mi np o zainteresowanie na tle erotycznym bądź seksualnym. Nie skończyły mi się przykłady, lecz do tej pory nie było komentarza na temat tego konkretnego przykładu i wątpliwości co do niego, więc wydawało mi się wystarczającym ten jeden przykład.
Kolejny przykład to np nadreprezentacja geniuszy, wielkich uczonych wśród mężczyzn. Nie neguję, że wśród kobiet nie ma inteligentnych osób, ani nawet geniuszy, ale jeśli chodzi o kobiety-geniuszy to było ich niewiele w stosunku do mężczyzn-geniuszy.
Cytat:gwoli ścisłośi, gdzie ja się ujęłom jako wyznawca jakiegoś 'światopoglądu'. genderyzm jest zjawiskiem wyłącznie ludzkim, sposobem kategoryzowania ludzi i ci którzy przez ten pryzmat dokonują tej klasyfikacji, określani są przeze mnie jako genderowcy. ci którzy, którzy mają w nosie podziały kulturowe opierające sie na dychotomi męskie-żenśkie, są anty/a/non/itp.itd.-genderowcami. nie spodziewaj sie tu żadnego wielkiego systemu ideologicznego.
Nie musisz się deklarować jako wyznawca światopoglądu, żeby swoimi słowami świadczyć o tym, że jakiś masz. Ja też mam w nosie podziały kulturowe, jak mówiłem nawet w tym wątku chyba. Jak mi w dzieciństwie mówili, że chłopak powinien grać w piłkę nożną to wbijałem w to i robiłem coś innego. Mimo tego co powiedziałem, niebywałe, ale okazuje się, że jednak tak po prostu jest, że mężczyzna i kobieta się... różnią.
Matematyka jest niezmysłową rzeczywistością, która istnieje niezależnie zarówno od aktów, jak i dyspozycji ludzkiego umysłu i jest tylko odkrywana, prawdopodobnie bardzo niekompletnie, przez ludzki umysł
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/
Kurt Gödel
Mój blog - http://flaufly.wordpress.com/