CreatedMind napisał(a):Czyli chodzi o to ze nasz organizm nie będzie mógł produkować już samodzielnie tych białek, tak ?No niezbyt. Nasz organizm nie wykorzystuje białek ad hoc po połknięciu (z pewnymi wyjątkami). Potrzebuje cegiełek - aminokwasów, żeby zsyntezować białka zgodnie z potrzebami poszczególnych komórek i tkanek. Te cegiełki są otrzymywane podczas trawienia białek roślinnych i zwierzęcych w żołądku i dwunastnicy.
Trzeba mu je dostarczać drogą pokarmową?
Pytam się jak głupek by być pewien ze dobrze zrozumiałem
Cytat:I jeszcze jedno, czyli ty z twojej strony gwarantujesz mi ze jak przestane jeść mięso 15 lat to nie przestanę tolerować mięsa i cały czas tak samo łatwo będę je trawił po 15 latach bez niego, tak ?Niczego ci nie gwarantuję, oprócz tego, że jeśli będziesz jadł 15 lat same roślinki, a następnie zaczniesz jeść mięso i będziesz miał jakąś nietolerancje, to z pewnością nie będzie ona wynikała z jedzenia przez 15 lat samych roślinek, tylko z czegoś innego, na co być może pośrednio miała wpływ ta 15-letnia dieta. Chociaż rzadko się zdarza jakaś ,,nagła" odpowiedź autoimmunologiczna skierowana przeciwko specyficznym białkom pochodzenia mięsnego, to chyba może mieć miejsce (niektórzy celiakowcy, czyli osoby, mówiąc skrótowo, z bardzo silną alergią na niektóre białka pochodzenia roślinnego, nie wiedzą o swojej chorobie aż do 30, czasem 40 r.ż.). Tą kwestię pozostawiam Grzance do rozwinięcia.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici

