Cytat:W powszechnym użyciu jest również 'poszłem', 'wyszłem', 'przyszłem'. Czy to znaczy, że trza tych form używać?.Rozróżniajmy zwykłe błędy językowe, a świadomie rozszerzanie/zmianę definicji wyrazów istniejących obecnie. Lub tworzenie nowych.

Cytat:cudowny, fantastyczny, wspaniały, doskonały, nieziemski, odjazdowy, fajny. itd.Pojechałeś z tymi wyrazami, ale to jednak nie do końca tak. A "fajny" i "odjazdowy" to już w ogóle nie wiem, co ma wspólnego z epickością.
A co do reszty wyrazów - epickość ma coś z nimi pośrednio wspólnego, ale nie do końca. Z angielskiego słownika na necie:
Cytat:3.heroic; majestic; impressively great: the epic events of the war.
4.of unusually great size or extent: a crime wave of epic proportions.
Bitwa o Helmowy Jar była epicka (szczególnie w wykonaniu kinowym). Kubek, o ile nie ma kilkuset kilometrów długości, lub ulepszenia +10 - tak nazwać już ciężko.
Oczywiście można też określić Bitwę inaczej, ale... komu szkodzi dodatkowy synonim (utworzony w słowie praktycznie nieużywanym)? Toż to bogaci język tylko.
PS. Bez zmian w języku to polski liryzm mógłby być co najwyżej tak skomplikowany jak cep.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)