exodimMożesz sobie zmienić układ klawiatury na Polski (214).Wiem, że jest (Polski 214), ale tak już się przyzwyczaiłem do klawiatury programisty, że nie chciałbym tego zmieniać. Mnie chodzi o to, dlaczego fizycznie na klawiaturze znaki diakrytyczne nie są umieszczane w układzie (Polski 214) właśnie. Tak z czystej ciekawości pytam. A jak zrobić tam duże Ń na przykład?
Pozostaje techniczna kwestia przemianowania znaków na klawiaturze, ale być może są jakieś klawy pod układ nie-programistyczny.
[url=http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:IPACOkeyboard100_2106.jpg&filetimestamp=20110729125912' napisał(a):Tu[/url] przykład takiej klawiatury.
Takich klawiatur pewnie ze świecą szukać. Ja w żadnym sklepie z klawiaturami takowej nie widziałem. Podejrzewam więc, że jest ich bardzo mało. I może były produkowane w początkach lat 90., ale chyba z jakiegoś powodu się nie sprawdziły, skoro nie weszły do powszechnej sprzedaży.
Edycja: dzisiejszy dopisek.
Jeszcze raz napiszę, bo może do niektórych nie dotarło:
Cytat:czymś tam BrytyjskimPRZYMIOTNIKI UTWORZONE OD NAZW PAŃSTW, MIESZKAŃCÓW MIAST ITD. PISZEMY W JĘZYKU POLSKIM MAŁĄ LITERĄ!!!!!!!!!!!!!! Kto naszego niepatriotę uczył języka polskiego? Pewnie kolejna, nieporadna niunia, która o sprawdzianach ortograficznych zapomniała. I z taką nieznajomością reguł ortograficznych ów koleś skończył szkołę? Pewnie miał lewe papiery na dysortografię. Tylko usiąść i płakać. Co się dzieje z ortografią? Pytam, bo wkurzają mnie takie zachowania pisowniane. Może niedługo musk i ktury będą pisać dyletanci. Jak tak dalej pójdzie i niunie będą gadały w szkole o kolorze sukni Łęckiej, a nie o tym, co istotne, to tak będzie. Jeszcze jest czas, by to zmienić. Ale już zegar tyka.
Dopisek: kolejnym popularnym błędem wynikającym z bezmyślności jest pisanie/mówienie 'te' zamiast 'to'
te drzewo, żelazko, pranie.
Poprawnie: to drzewo, żelazko, pranie.
Przypominam, że zaimek wskazujący dla rodzaju nijakiego rzeczowników liczby pojedynczej to 'to' nie 'te'. Te jest zaimkiem wskazującym w liczbie mnogiej w rodzaju niemęskoosobowym: te kobiety, ptaki, żelazka.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".