dzieki za pomoc 
teraz jeszcze 2 sprawy dotyczace cukrow prostych.
na przykladzie galaktozy mam rozpisac co sie dzieje z cukrami w srodowisku zasadowym, wiem ze sie rozpadaja ale jedynie moglem znalezc reakcje rozpadu fruktozy. fruktoza jakby "przecina" sie na pol i powstaje CH(OH)-C(=O)-CH(OH) + CHO-CH(OH)-CH2(OH)
czy w przypadku galaktozy moge analogicznie ja "podzielic" na 2 czesci?
druga sprawa jest calkowicie dla mnie niezrozumiala, mianowicie tworzenie glikozydów z fenylohydrazyną. Nic nie znalazlem na ten temat, poza "Acetale (lub ketale) cukrów nazywane są glikozydami". ;/

teraz jeszcze 2 sprawy dotyczace cukrow prostych.
na przykladzie galaktozy mam rozpisac co sie dzieje z cukrami w srodowisku zasadowym, wiem ze sie rozpadaja ale jedynie moglem znalezc reakcje rozpadu fruktozy. fruktoza jakby "przecina" sie na pol i powstaje CH(OH)-C(=O)-CH(OH) + CHO-CH(OH)-CH2(OH)
czy w przypadku galaktozy moge analogicznie ja "podzielic" na 2 czesci?
druga sprawa jest calkowicie dla mnie niezrozumiala, mianowicie tworzenie glikozydów z fenylohydrazyną. Nic nie znalazlem na ten temat, poza "Acetale (lub ketale) cukrów nazywane są glikozydami". ;/

