Co do pierwszego to bardziej powiedziałbym że powstaje CH2OH-CHO +
CHO-CHOH-CHOH-CH2OH . Wynika to z tego, że atom wodoru zostaje oderwany od grupy hydroksylowej w pozycji beta względem grupy karbonylowej i ta reakcja to jest proces odwrotny do kondensacji aldolowej. Jakby sie przecieło w na pół to reakcja aldolowa dawałaby inny produkt niż galaktoze.
Edit:
Jesteś pewnie że chodzi o rozpad cząsteczki a nie enolizacje?
Co do fenylohydrazyny reakcja wygląda tak, że CHO i NH2 reagują ze sobą wydzielając cząsteczke wody, czyli powstaje cos takiego: cukier-CH=N-NH-C6H5. Następnie kolejna cząsteczka fenylohydrazyny utlenia grupe hydroksylowa w pozycji alfa do grupy karbonylowej. I ta grupa karbonylowa reaguje z trzecią cząsteczą fenylohydrazyny w analogiczny sposób jak z pierwszą. Produkt to osazon.
CHO-CHOH-CHOH-CH2OH . Wynika to z tego, że atom wodoru zostaje oderwany od grupy hydroksylowej w pozycji beta względem grupy karbonylowej i ta reakcja to jest proces odwrotny do kondensacji aldolowej. Jakby sie przecieło w na pół to reakcja aldolowa dawałaby inny produkt niż galaktoze.
Edit:
Jesteś pewnie że chodzi o rozpad cząsteczki a nie enolizacje?
Co do fenylohydrazyny reakcja wygląda tak, że CHO i NH2 reagują ze sobą wydzielając cząsteczke wody, czyli powstaje cos takiego: cukier-CH=N-NH-C6H5. Następnie kolejna cząsteczka fenylohydrazyny utlenia grupe hydroksylowa w pozycji alfa do grupy karbonylowej. I ta grupa karbonylowa reaguje z trzecią cząsteczą fenylohydrazyny w analogiczny sposób jak z pierwszą. Produkt to osazon.

