Śmierć Szczurów napisał(a):Abstrahując już od tego, że nie jest mowa o sklepach? Wiesz na czym polega zamiana, czy nie za bardzo? Zamianę dokonuje się po ustaleniu grafiku, więc grafik swoją szosą, a rzeczywistość swoją szosą - i wyobraź sobie, że nawet w takich molochach jak Auchan nikt nie ma z tym problemu (kilkakrotnie słyszałem jak się pracownice zgadywały, żeby się zamienić, bo dentysta, dziecko czy coś tam jeszcze).
Nie wymyślaj więc problemów tam gdzie ich nie ma.
Edycja: czyli syn policjanta nie musi mieć kontaktu z ojcem (bo jak wiadomo może go mieć tylko i wyłącznie w niedzielę :roll, a syn pani na kasie już tak? A to dlaczego? Stwierdzono lepsze geny u synów policjantów czy strażaków, które pozwalają na prawidłową socjalizację bez kontaktu z rodzicami (który jak wiadomo może się odbywać tylko i wyłącznie w niedzielę:8O
?
Siejesz jakąś popeline i reklamujesz badziewie
Ja słyszałam setki razy historie odwrotne.A policjanci i strażacy to wyjątkowa grupa, można powiedzieć elita narodu a to wymaga poświęceń. Ekspedientki, które za grosze nie tylko siedzą na kasach ale i dźwigają prawdziwe ciężary powinny być 'pod ochroną' .
Cytat:Ale czytałaś artykuł, od którego zaczęła się dyskusja?tak czytałam. Inaczej nie zabierałabym głosu
Całkowity zakaz pracy w niedziele nie wchodzi w grę. To wiadomo bez dyskusji, dlatego lepiej podyskutować o handlu masowym.Cytat:Swego czasu, gdy taki zakaz pracy w niedziele likwidowano na zach.Europy, rozległ się (podobny do tutejszego) jazgot wszelkiego rodzaju duchownych i działaczy związków zawodowych o biednych, zmuszanych do roboty matkach, zaniedbujących swoje dzieci.Ba. Za wysoką dopłatą to co innego. Podwójna stawka kusiłaby wielu.
Zakaz i tak zlikwidowano.
Pracodawcy zachęcili ludzi do pracy niedzielnymi dodatkami do pensji.
Chętnych do dodatkowego zarobku było tyle, ze pracodawcy zmuszeni zostali do utworzenia specjalnej listy oczekujących na niedzielne zatrudnienie.
Lista jest wypełniona po brzegi na kilka miesięcy naprzód.
I tyle.

, a syn pani na kasie już tak? A to dlaczego? Stwierdzono lepsze geny u synów policjantów czy strażaków, które pozwalają na prawidłową socjalizację bez kontaktu z rodzicami (który jak wiadomo może się odbywać tylko i wyłącznie w niedzielę:8O